Meer dan boer alleen: Een geschiedenis van de Landelijke Gilden, 1950-1990

Voorkant
Universitaire Pers Leuven, 22 mei 2015 - 402 pagina's

†Belangrijke en vernieuwende bijdrage in het onderzoeksgebied†New Rural History
Meer dan boer alleen†vertelt het verrassende verhaal van de Landelijke Gilden. Deze sociaal-culturele vormingsbeweging voor plattelandsbewoners ontstond na de Tweede Wereldoorlog in de schoot van de Boerenbond. Met de openstelling voor het brede plattelandspubliek reageerde deze klassieke landbouworganisatie succesvol op het sterk veranderende naoorlogse platteland in Vlaanderen.

Chantal Bisschop schetst op een verfrissende manier de geschiedenis van de Landelijke Gilden en levert zo een belangrijke bijdrage op het vlak van†New Rural History. Vernieuwend is onder meer de aandacht voor rurale bewegingen, het reflexieve gebruik van interviews en de focus op de beleving en betekenisgeving van zowel leden, personeelsleden als bestuurders. De mensen achter de organisatiestructuren komen zo – letterlijk – aan het woord. Bovendien wordt de wisselwerking tussen het nationale en plaatselijke niveau, aan de hand van een casestudy van het dorpje Vivenkapelle, indringend blootgelegd.
 

Wat mensen zeggen - Een review schrijven

We hebben geen reviews gevonden op de gebruikelijke plaatsen.

Inhoudsopgave

De eerste man van de cultuur
76
De Kultuurdienst
85
Boeren zijn ook mensen
95
De Kultuurdienst dat was een zeer eigenaardige zaak
101
Wie zijn we en waar willen we naar toe?
171
De groei naar een plattelandsbeweging
251
Nieuwe sporen
288
Besluit
351
Bibliografie
369
Bijlagen
389
Illustratieverantwoording
398
Copyright

Veelvoorkomende woorden en zinsdelen

Over de auteur (2015)

Chantal Bisschop†is doctor in de geschiedenis (KU Leuven) en stafmedewerker immaterieel cultureel erfgoed en mondelinge geschiedenis bij het Centrum Agrarische Geschiedenis.†

Bibliografische gegevens