Pagina-afbeeldingen
PDF
ePub

Den ongelukkigen vader ging daer op nae de kamer van den jongeling, die sliep ofte geveynsde te slapen; hy vond op de tafel de borze en horlogie, ging nae beneden en nam uyt een schof eene gelaedene pistole waer mede hy zynen zoon door den kop schoot. Hy heeft zig seffens zelfs overgegeven aen de justitie. »

Den 1 december is te Palermo, in Sicilien, het paleys van den senat ingestort, by gevolg van eene aerd-bevinge.

Den 2 dito heeft Z. K. H. den hertog van Angoulême zynen intrede te Parys gedaen, wederkeerende van den veldtocht die hy in Spagnien had gedaen.

Den 17 dito heeft d'heer Herman, van Luyk eene fabrieke uytgevonden om brandewyn te maeken van grond-zap van aerd-appelen.

Den 24 dito is de schouwburg benevens de redouten-zaele tot Gratz gansch den roof der vlammen geworden.

Den 28 dito, is het eeuwig gedenk stuk van Waterloo aengenomen voor 129,000 nederlandsche guldens waer op eenen leeuw zal staen van 100,000 ponden zwaer, die men tot Brussel toe zal konnen

zien.

In het jaer 1823 zyn binnen Londen gedoopt 27,697 kinderen, begraven 20,087 menschen, waer onder 102 van go tot 100, 4 van 100, eenen. van 102, eenen van 107 en eenen van 109 jaeren. Onder het getal van de doode zyn'er 22 opgehangen, 5012 zyn gestorven door uytteiringe, 2299 door inflammatie,774 aen de kinder-pokskeus, 332 van apoplexie, 118 verdronken 39 verbrand, 21 vermoord, 6 vergiftigd, 24 hebben zig zelve het leven genomen, 1 is van honger en 6 van dronkenschap gestorven.

[ocr errors]

Gedurende het jaer 1823 zyn binnen Gend geboren 1307 kinderen van het mannelyk geslacht

en 1235 van het vrouwelyk; total 2542, waer onder 427 onwettige en 134 vondelingen. Het getal der overledene beloopt tot 1865, waer onder 932 van het mannelyk geslacht en 933 van het vrouwelyk. Het getal der houwelyken beloopt tot 538, te weten jongmans met jonge dochters 435, weduwaers met jonge dochters 62, jongmans met weduwen 25, weduwaers met weduwen 16.

Den 4 january 1824, is te Verviers eene schrikkelyke daed gebeurd: eenen man bedreygd zynde met de armoede, heeft zich zelfs met eene pistool dood geschoten, nåer alvooren arsenick gedaen te hebben in het eten van zyne vrouw en dry kinderen, waer van zy alle vier zyn gestorven.

Den 30 dito is op de merkt van Gend de tarwe verkocht voor 4 guldens 70 cents en den rogge voor 2 guldens 10 cents. Den 17 january 1817 wierd de tarwe aldaer voor 25 guldens en den rogge voor 22 guldens 50 cents nederlandsch verkocht.

Den 6 february is omtrent het dorp Arrenusso eene menigte steenen uyt de locht gevallen van 12 ponden zwaer.

Den 26 dito, stond' er eene vreezelyke moord plaets te hebben in Aelst, op zekere joffrouw maer eenen particulieren heeft het aengeklaegd.

Te Peruwelz, in Belgien, heeft eenen beweenlyken voorval plaets gehad: eenen man bevolen zynde in den kalk put te gaen, just als den damp nog zeer sterk was, is 'er in gebleven; zyne vrouw hem willende redden, is insgelyks nederwaerts gegaen en wederom terug gekomen; doch is'er eyndelyk ingegaen om haeren man te redden, en is 'er ook in gebleven; men heeft haer gevonden in de ermen van haeren man.

Den 3 maerte is' er in Rusland eene goud-myne ontdekt.

In Irland heeft eenen metsers knaep een erfdeel ontfangen van 190,000 ponden sterlings (4,750,000

francs) in geld, verscheyde land-goederen, vyf koopvaerdy-schepen op zee, een ameublement van buytengewoonen rykdom, eene goude tafel, eenen bed-stoel met goud bekleed, twee koetsen verciert in zilver, etc.

Den 20 dito las men in de gazette van Mentz dat de krygs-magt van Europa, zoo ter zee als te land, beliep tot twee milloenen 500,000 mannen, die jaerlyks kosten twee milliards francs, terwyl alle de grond-inkomsten van Europa niet hooger bedraegen als een milliard 800 millioenen. Omtrent het 80. deel der Europasche bevolkinge is onder de wapenen, en elken inwoonder geeft thien francs 's jaers voor het onderhoud dezer masse van gewapende mannen.

Den 21 dito om negen uren en half 's avonds is het wapenhuys van Cairo, in Egypten, in de locht gesprongen met een verlies van 6172 mannen. Den 21 dito is de schoone katoen en laeken-wevery van Herkenroode afgebrand, maer de zelve was geassureerd.

Den 24 dito is eene dame, geboren te Genape van eenen tweeling, te Waes in haer eerste kraembedde bevallen van twee tweelingen, den eersten op den 24 en den anderen op den 26, dus met eenen tusschen-tyd van 53 uren.

Den 25 dito heeft'er in Parys eenen beweenlyken voorval plaets gehad: twee verliefde, malkanderen beminnende zonder weerga, hebben hun eygen van het leven gebragt, by middel van bosch-kolen om dat hun het houwelyk geweygerd was.

Den 8 april is H. K. en K. H. de princesse van Oragnien, om zeven uren 's morgens, in het kraembedde bevallen van eene princesse die den 4 mey daer naer in den Haeg plichtiglyk gedoopt is en de naemen ontfangen heeft van WilhelmineMarie-Sophie-Louise.

Den 15 dito heeft den heer Hatton een ontwerp gemaekt, om door middel van muyzen zyne fabriek

te doen gaen; daer toe heeft hy 10,000 mollekens gemaekt; hy rekent het gewin van de muyzen op 23,000 ponden sterlings 's jaers.

Den 22 dito heeft den koning onderstand vergund aen de kathedrale kerke van S. Baefs tot Gend, van 18000 guldens.

Men schryft uyt London dat aldaer een houweis aengegaen in den ouderdom van 86 jaeren, van een paer dat 60 jaeren gevryd heeft.

Den 29 dito is de aenbesteding gebeurt voor het overdekken van den onvolmaekten toren van S. Michiels-kerke, voor de somme van fl. 14880-00 nederlands, met last van daer in de klokken te plaetsen. De bouwinge van dezen toren is begonst in het jaer 1653, en by octroi van den 10 december 1 683 wierd er een oord gesteld op elken zak tarwe tot des zelfs opbouwinge.

In den nagt van den 6 en 7 meye is eenen geweldigen brand ontstaen op de prochie van Evergem verscheyde hofsteden, peirden, koeyen, schaepen enz, zyn den roof der vlammen geworden.

Den 11 dito is te Limerick eene vrouwe van 60 jaeren in't kraem-bedde gevallen van eene dogter.

Den 13 dito is binnen de commune van Warempage, district van Marche, overleden in den ouderdom van 119 jaeren Willem Kesch, weduwaer sedert weynige dagen, achterlaetende vier kinderen

Den 1 juny is te Moordrecht, Zuyd-Holland, eene vrouwe, zynde maer 44 jaeren oud in kraembedde gevallen van haer 24 kind.

Eenen engelschen mans-kleermaeker heeft deze maend eene wedding aengegaen voor 50 guinéen, van een geheel kleed te maeken op den tyd van 35 minuten; hy heeft er maer 33 noodig gehad eenen frak, broek en gilet te maeken. Dit meester-stuk is verkogt voor 40 ponden sterlings. Den 2 dito zyn tot Enschede twee dochters door den bliksem doodgeslagen, en dry doodelyk gewond en lam.

om

Den 29 dito is te Brouwershaven, in Zeeland, opgeregt door de maetschappy, eene inschryvinge tot het oprechten van het vermaerd gedenk-stuk ter eere van onzen beroemden nederlandschen

dichter Jacobs Cats.

Den 30 dito heeft men op de grenzen van Vrankryk eeren wagen aengehouden, gelaeden met planken, als overdagt van fraude, inderdaed de zelve waeren geheel konstig uytgehaeld; men heeft er in gevonden 640 stukken effen en geborduerden neteldoek.

Den 4 julius heeft'er binnen Parys eenen beweenlyken voorval plaets gehad: twee verliefde herten, het houwelyk geweygert zynde, hebben hun aen malkanderen gebonden en zyn in het water gesprongen; den jongman was 21 en de jongvrouwe 17_jaeren.

Den 5 dito is te Pitthem overleden joffr. Bossy, in den ouderdom van 100 jaeren, 10 maenden en 15 dagen.

Den 9 dito is te Wear in Somersetshire, eenen schrikkelyken voorval plaets gehad: zes persoonen hebben het leven verloren drinkende van een cider-stuk waer. eene slange in was.

Den 28 heeft het onweder groote schaede gedaen in het hertogdom van Luxembourg, tien uren verre waeren alle de vrugten vernield, de boomen nedergeveld en weggespoeld en torens ingestuykt. Het verlies der graenen werd gerekend op 58000 guldens.

Den 3 augusti is tot Okeghem, by Ninove, overleden Marie de Brakeleer, in den ouderdom van 103 jaeren. Zy heeft tot den laesten oogenblik haer verstand behouden.

Den 15 dito is een der laest-gemaekte buskruydmagazynen tot Iperen, met een schrikkelyk gedruys gansch ingestort.

Den 5 september heeft Rosa Fond te Tortosa, in Spagnien, zeven kinderen te gelyk ter weireld

« VorigeDoorgaan »