Pagina-afbeeldingen
PDF
ePub

13 February.

Deese teegenwoordige Reekening per Duplicaat gearresteert, per Saldo van welke (falvo errore & omiffione,) wy Broeders Diant bekennen fchuldig te zyn aan de Heeren Thomas Clock le Jeune, Dedel & Comp. van Amsterdam, de fomme van feeven duifend vier honderd fes en feeventig Livres feeventien Sols en elf Penningen, alleen weegens hunne twee Schoeners de Zwaluw en de Snip, foo als het felve uitgedrukt ftaat: mits door ons Broeders Diant te betaalen aan den Heer Jan de Windt, Gouverneur van St. Euftatius, de twee en twintig duifend een honderd vyf en feeventig Livres en vyf Sols, waar voor wy het Debet van deefe tegenwoordige Reekening hebben belaft; ten fy dat de Heer de Windt door de gemelde Heeren Clock le Jeune, Dedel & Comp. begeerde voldaan te worden. In welk geval wy aan deefe laatfte de gemelde fomme fullen vergoeden.

Te St. Pierre op Martinique den 26 February 0.1758.

Geteekent,

Diant Freres.

07

[ocr errors]

No. 12. bis.

S een Brief, gedateert te St. Pierre op Martinique den 4 February 1758, fonder naam daar onder, maar gefchreeven aan de Heer de l'Ifle l'Ainé te Marseille, zynde alleen betrekkelijk tot een Wisfelbrief van fes duifend Livres aan den felven geremitteert, en geenfints dit Schip en Laading raakende.

IS

No. 13.

'S een Wiffelbrief van & 4460 gedateert te Martinique den 24 October 1757, getrokken door Dahouy op den Heer le Dran, Treforier Generaal van de Commiffariffen tot de Marine te Parys, aan de order van de Broeders Diant.

[ocr errors]

No. 14.

een Wiffelbrief van 6000 Tournois, getrokken te St. Euftatius den 13 October 1757 door Jan de Windt, op Frederick Berewouts te Amfterdam.

No. 15:

Is

S een omflag van een Brief, geaddreffeert aan den
Heer de l'Ile l'Ainé te Marseille.

IS

No. 16.

S een Brief, gedateert op Martinique den 18 February 1758 van J. Hocquencour, aan myn Heer

de Graaf de Manerbe te Magny, over particuliere faaken, dit Schip en Laading niet betreffende.

No. 17.

S een Brief, gedateert den 17 February 1758 van
den Heer Bourdon te Martinique aan den Heer
Desbruieres te Blois, over particuliere faaken.
No. 18.

TS een Reekening courant van de Heer de Bom-
par, Chef d'Escadre van den Koning van Vrank-
ryk, met de Broeders Diant te St. Pierre op Mar-
tinique, gedateert den 14 February 1758.

S

No. 19.

A

15 een Copy van het Caracter en goed gedrag van feekeren Capitein D. la Chaffaigne, gegeeven door den Gouverneur en Lieutenant Generaal van de Franfche Eilanden onder de wind.

[ocr errors]

No. 20.

'S een Brief fonder Addres van den gemelden la Chaffaigne, inhoudende, dat de boovenstaande Copy daar in is ingeflooten, en verfoekende den Perfoon, aan wien defelve gefchreeven is, zyn vermoogen aan te wenden, om hem la Chaffaigne te doen aanftellen tot Gouverneur van het Eiland Marie Galante, van waar de Brief gedateert is den 1 January 1758,

IS

No. 21.

S de Omflag van een Brief, welke uit het Schrift blykt te behooren tot de boovenstaande; en die geaddreffeert is aan den Heer de Bompar, Chef d'Escadre van fijne Majefteits Zeemagt in het departement van Toulon te Toulon.

Is

Is

No. 22.

een ander Omflag van een Brief, geaddreffeert aan den voornoemden Heer de Bompar te Brest.

No. 23.

een Brief, welke uit het Schrift fchynt ingeflooten geweeft te zyn in den boovengemelde Omflag, en gedateert is in het Fort Royal op Martinique den 12 February 1758 van de Heer Malherbe aan den voornoemde de Bompar, ter geleegentheid dat hy door den Koning met het roode Lind vereert was; en verflag doende van de vreeffelijke fchaarsheid, die 'er op het Eiland was, dewyl fy nog Brood, nog Wyn, nog andere Spyfe hadden, en de weinige Hollandfche Scheepen, welke de handen der Engelfchen ontquamen, foo hoog een prys vorderden, dat de Armen feer te beklaagen waaren: en doende insgelijks verflag van twee Engelsche Scheepen van neegentig en vier en feeventig Stukken, welke hun Batterye ten eenemaale verwoeft hadden.

13 February.

13 February.

Is

No. 24.

een Omflag van een Brief, houdende aan Mevrouw Diant te Marfeille.

No. 25.

IS
'S een Brief, welke uit het Schrift fchynt te be-
hooren tot den evengemelde Omflag, gedateert
te St. Pierre op Martinique, van de Heer Diant aan
fijn Vrouw, betreffende geheellijk hunne Familiesaa-

ken.

No. 26.

Is S een Omflag van een Brief aan de Heer de Clien, Commandeur van de Koninglijke en Militaire Order van St. Louis, en Capitein ter Zee in het departement van Havre de Grace.

No. 27:

IS de Brief, welke volgens het Schrift behoort tot den voorfz Omflag, gedateert te Marie Galante den 1 January 1758 van de Heer la Chaffaigne, behelfende een gelukwenfching aan den gemelden Capitein ter geleegentheid van het Nieuwejaar, en verfoekende hem fijn crediet aan te wenden, om hem tot Gouverneur van de voornoemde Plaats te doen aanstellen.

[blocks in formation]

WY fenden UE. hier ingeflooten Copia van een Factuur van neegentien Oxhoofden, en een Tiersje witte Suiker, en fes Balen Cattoen, die wy overgefonden hebben met de Schoener de Succes van St. Eustatius, dewelke ter gemelde Plaats wel gearriveert is. Wy denken, dat de Heer Allier UE. het alles fal hebben laaten geworden, foo dat niet reeds gedaan is: het bedraagt 10138- 3-0 waar voor UE. ons gelieve te crediteeren. Van alle onfe Remisen over St. Euftatius tot heeden, foo blyft alleenig verhindert de Schoener, die te Roode-Eiland is, welke men hoopt dat vrygegeeven fal worden. Hier neevens fenden wy UE. Factuur van agt en dertig vaten Suiker, twintig Quartjes Koffy, en

[ocr errors]
[ocr errors]

tien Balen Cattoen, die wy gelaaden hebben op de 13 February. Bark de Hohoop, Capitein Philippus Copies van St. Euftatius, beloopende, (daar onder begreepen de Vragt, die vooraf betaalt is, mits in cas van ongeluk gerembourfeert te worden) L22056- 3-0, waar voor UE. ons gelieve te crediteeren. De omftandigheeden hebben ons aangemoedigt UE. deefe remise te doen voor de oude Fondfen fpruitende uit de Trattas. Seedert fes weeken heeft de Heer Moore, die twee Engelfche Oorlogfcheepen commandeert, aan de Hollanders verbooden, om aan de Eilanden te handelen, op verbeurte van confiscatie in cas van ontmoeting. Alhoewel wy niet twyffelen, of die Heer neemt het pleegen van diergelijken behandeling op fig felfs, heeft hy egter veele Hollandfche Vaartuigen gearresteert. UE. fullen vernoomen hebben, wat daar van is. Het is aan UE. myn Heeren om met U Eds. meede Negotianten te werk te gaan, om dit verbod te doen herroepen. Alfoo de Bark, waar meede deefe overgaat, welke wy expedieeren, voor dat verbod is gekoomen, en aangefien de onmoogelijkheid om remifen te doen, foo hebben wy daar van geprofiteert, om UE. te overtuigen, hoe feer wy geneegen zyn, om UE. uwe Fondfen te laaten geworden.

[ocr errors]

UE. Schoener de Snip heeft niet vry geweest van aangehouden te zyn, maar is weederom vry gelaaten. Hebbende het verbod vernoomen, foo hebben wy aan de Heer de Windt gefchreeven, om uwe Schoener met Ballast te rug te fenden om geen tyd, te verfpillen. Sy quam den eerften deefes te voorfchyn, naby deefe Rheede, en wierd door twee Scheepen vervolgt, en daar na door een Engelfchen Kaaper, waar op door onfe Batteryen gefchooten wierd; maar te ver af zynde klampte hy haar aan. Dog fy wierd vry gelaaten. Sy is op onfe Rheede, en maakt toeftel om te kalfaateren, zynde feer lek, en niet beeter zeilende als een klomp. Aangesien de hoftiliteiten der Engelfchen teegens de Hollanders, zyn wy van voorneemen om UE. uwe Scheepje te rug te fenden, en fullen het te St. Eustatius laaten aanloopen, om daar fijne expeditie te neemen. Wy reekenen daar in te laaden omtrent vyftig a feftig duifend Livres. De Lading is in het Pakhuis, en tot goede pryfen. Egter foo de Engelschen het verbod introkken, fouden wy haar wee. der hier van St. Eustatius laaten koomen, om het geheele reftant van uw Fondfen meede te neemen. Waar van UE. by tyds fullen verwittigt zyn, om uwe affurantien te kunnen doen. Daar is geen reede om te vreefen dat uw Schip van dit Eiland vertrekkende aangehouden fal worden, aangefien dat Capitein Chriftiaan Schultz, die een braar Man en feer aan uwe dienft geattacheert is, aan de Engel. 2 W 2 schen

13 February.

fchen heeft gefegt, dat hy hier was gekoomen, om de Fondsen die men aan fijn Patroonen fchuldig is af te haalen: het geene geapprobeert is.

Wy fullen UE. geen verhaal doen weegens de moeyelijkheeden, die wy ontmoeten om van onse Regeering de permiffie te bekoomen, om dit Vaartuig met Producten van hier te laaten vertrekken, om dat het geen Provifien hier heeft aangebragt.

Wy hebben UE. voor deefen gemeld, dat wy uwe Zyde Stoffen niet hadden aangegeeven; dit Articul van Negotie is ons te aanfienlijk voorgekoomen, het welk niet gevoeglijk voor UE. interest was. Weeft verfeekert, dat wy in onfe oplettendheid voor het geene UE. aangaat fullen volharden. Daar doen fig geen Vraagers voor Wiffelbrieven op, dog dit fal ons egter niet weederhouden.

UE. fult ons verpligten aan de Heeren Pierre Honnoré Roux en Soonen, te Marfeille te remitteeren de £2970 voor het beloop van de twee Wisfelbrieven die wy UE. op Charles Ritchie geremitteert hebben, voor welke fomme de Heeren Roux ons fullen crediteeren; wy fchryven haar in gevolge; het preffeert egter niet, hebbende reeds veel onder haar, daar wy haar niets fchuldig zyn.

Wy verfoeken UE. myn Heeren, open te doen een Brief die UE. fult vinden voor de Heer de l'Ifle, van Marseille, in dewelke UE. fult vinden een Wiffelbrief van 6000 Tournois ten lasten van de Heer Frederik Berewouts te Amfterdam; welke wy UE. verfoeken te laaten accepteeren, defelve in de gemelde Brief te fluiten, met een andere Wisfelbrief op het Trefor Royal, en defelve aan de Poft te beforgen. In cas van weigering verfoeken wy de Wiffelbrief te laaten protefteeren. Vergeeft de moeite die wy UE. geeven, zynde weeder tot uwe dienst..

Het verbod van de Heeren Engelfchen teegens de Hollanders, doct de Producten van hier in prys daalen.

TS

Wy hebben de eer te zyn,
MYN HEEREN,

UE. dienftwillige Dienaren.
Is geteekent,

No. 30.

Diant Freres.

'S een Factuur van agt en dertig Vaten Suiker, twintig Quartjes Koffy, en tien Baalen Cattoen, door de Broeders Diant van St. Pierre te Martinique gelaaden, aan Boord van het Schip de Hohoop Capitein Philip Copies van St. Euftatius, geconfigneert aan de Heer Pierre Allier aldaar, voor reekening en rifico van de Heeren Thomas Clock le Jeune, Dédel en Comp. te Amfterdam, fpruitende,

« VorigeDoorgaan »