Pagina-afbeeldingen
PDF
ePub

Baarland.

Bakendorp.

Boerengat.

Lyst der nederlandsche postkantooren en gemeenten, Naar welke bestemming eene enkel brief van Gent, met eenen postzegel van 10 centiemen kan verzonden worden.

[blocks in formation]

Koudorpe.

Kwadendamme.

Mollekot.

Sas van Gent.

Slaakje (het).
Sluiskil.

Spuye.

[blocks in formation]
[blocks in formation]

Maegd v. Gent (de) | Turkye.

Waterlandkerkje.

Westdorpe.

Yzendyke.
Zaamslag.

Zaamslagsche veer

Zand (het).

Zuiddorpe.
Zwake.

Hoedekenskerke.

Posthoor (de).

BLEKTBIEKE TELEGRAF.

Bureelen te Gent: In 's ryks spoorwegstatie.

(Beurs) In de brievenpostery, by de Ketelbrug. In de statie van den yzeren weg op Eecloo en in die van het Land van Waes.

Een bureel tot afgeving van depechen is geopend in het postbureel op H. Kerst, s. salvatorsstraet 2; deze depechen worden van daer per bode naer het centrael postbureel gestuerd.

(De bestendige nachtdienst is ingerigt ter groote statie). De elektrieke telegraf is ingerigt langs al de linien van's ryks spoorweg, langs die van Henegouwen-en-Vlaenderen, van Dender-en-Waes, van het land van Waes, van Eecloo enz., en in regtstreeksche gemeenschap met de telegrafen in Frankryk, Duitschland, Engeland en verdere landen.

De bureelen van den rykstelegraf zyn open alle dagen, zon- en feestdagen inbegrepen, van zeven uer des morgends tot negen uer des avonds; dat van de statie van Eecloo des morgends van negen uer tot twaelf, en des namiddags van twee tot zeven uer; des zondags van twee tot vyf.

De overzending der depechen geschied in de beurt hunner overhandiging door de verzenders, of van hunne aenkomst in de tusschenstatien of in die hunner bestemming, in de volgende order van voorkeur: 1.° Staetsdepechen; 2.o dri gende depechen voor den dienst; 3.o aenbevolen depechen van byzonde

ren; 4.o byzondere en gewoone depechen en telegrams-mandaten. De gewoone depechen moeten op gezegeld papier geschreven worden welk men 0-50 betaelt, en mogen in de verschillige briefbussen der stad neêrgelegd, alsook aen de briefdragers gegeven worden. Deze depechen worden met de eerste gelegenheid naer het telegrafbureel gedragen. De taks is 50 c. voor 20 woorden en fr. 1-00 voor 21 tot 40 woorden. De aenbevolene depechen worden 1 fr. betaeld voor 20 woorden, en 50 c. meer voor serie van 10 woorden boven de 20. De aenbevolene depechen geven recht aen het collationnement. De verzender zulker depechen ontvangt het collationnement zyner depeche terug, even als ware het eene nieuwe depeche. Zy worden 2 fr. betaeld. De depechen welke tusschen 9 uer 's avonds en 7 uer 's morgends in het bureel der groote statie worden neêrgelegd, betaelt men 3 fr. in plaets van Zy zyn enkel voor Belgien toegelaten.

2.

In de depechen der 3.o categorie worden die begrepen welke de volgende byzonderheden behelzen: antwoord betaeld, express, poste, estafette.

Zy nemen rang achter de staets-depechen en de dringende depechen voor den dienst, en onmiddelyk voor de byzondere en gewoone depechen (4e categorie).

De depechen van byzonderen moeten geschreven zyn met inkt, zonder doorschrabbingen of verkorte woorden, duidelyk en in eeue verstaenbare tael.

Zy moeten bevatten in het volgende order: 1.o het adres; 2. den inhoud; 3.0 het handteeken.

Het woord mag 7 sylben tellen; het overige telt voor een woord. De commas, punten en andere teekens worden niet gerekend. Alle afzonderlyke letter, teeken of cyfer telt voor 1 woord. Elk getal van 5 cyfers of minder wordt voor 1 woord gerekend. De getallen van meer dan 5 cyfers verbeelden 1 woord voor elke 5 cyfers, daerboven een woord voor 't overschietende. De commas en fraktie-barren worden voor een cyfer gerekend.

[blocks in formation]

De naem des onderteekenaers telt voor 1 woord, maer de titels, voornamen, voorzetsels en qualificatien worden voor zooveel woorden gerekend.

op

De taks eener depeche wordt teruggegeven: 1.0 als de depeche ingetrokken wordt voor de overseining begonnen is; 2.o als de depeche niet hare bestemming komt door schuld van den telegrafdienst; 3.o als de depeche onverstaenbaer toekomt; 4.o als de depeche later toekomt dan zy met den post kon aenkomen. In 't belang van het publiek, is het zooveel mogelyk noodig: a. Dat de gewoone depechen voor Belgien op gezegelde formulen geschreven worden;

b. Dat al de andere telegrammen op gedrukte en niet gezegelde formuel geschreven worden;

c. Dat de adhesieve zegels van boven en links der minuet worden geplakt.

Ingevolge de wet van 1 maert 1855, is de Staet aen geene verantwoordelykheid onderworpen opzichtens den dienst der byzondere korrespondencie by middel van den telegraf.

De depechen mogen opgesteld zyn in het nederduitsch, fransch, engelsch, duitsch, italiaensch en spaensch.

Eene telegram mag aen verscheidene bestemmelingen gericht worden. Voor de door hetzelfde kantoor afteleveren afschriften wordt er 75 centimen geheven per ieder afschrift boven het eerste. Wanneer de telegram aen verscheidene kantooren gericht is, wordt de prys zooveel mael geheven als er kantooren van bestemming zyn.

N. B. Mogt eene depeche, uit hoofde van tweeduidig adres, in verkeerde handen vallen, dan wordt men dringend verzocht dezelve onverwyld naer het bureel terug te zenden.

Het adres der telegrams moet, voor de groole steden, bevatten opgaef van straet en nummer, of by gebreke dier aenduidiugen, die van het beroep of andere teregt wyzende inlichtingen.

Zelfs voor de kleine steden, moet de naem des bestemmelings zooveel mogelyk vergezeld zyn van eene toegevoegde aenwyzing, van aerd om het aenkomstbureel teregt te helpen, ingeval van onduidelyk wording van den eigen naem.

De telegrams, wier adres deze aanwyzingen niet zou bevatten, worden nogtans niet geweigerd; maer in alle geval ondergaet de verzender de gevolgen der ontoereikenheid van het adres.

Sommige persoonen denken dat het adres, waermede een brief gewoonlyk te regt komt, voldoende is voor een telegram. Dit is eene dwaling. Elk brievendrager van de post bedient gewoonlyk een zelfde wyk der stad en leert zoo de ingezetenen kennen. De boden van deu telegraf worden, integendeel, voor gausch de stad benuttigd; by de aenkomst van een telegram, moet de eerst beschikbare er zich meê gelasten.

Deze boden moeten dus, in veel gevallen, min goed dan de briefdragers eenen bestemmeling weten te vinden, wiens adres niet volledig zou opgegeven zyn.

Telegrams naer den vreemde :

Ziet hier de byzonderste pryzen: Belgie, 1 fr.; Nederland en Luxemburg, 2 fr.; Pruisen (Rhynsche provincien), Westphalen, 2 fr.; Oostelyk Pruisen, 3 fr.; Frankryk, 3 fr.; Londen, 5 fr.; Engeland (andere bestemmingen), Schotland en Ierland, fr. 6-25.

SPOORWEGDIENST.

STAETSSPOORWEG.

STATIE VAN GENT.

Statie-Hoofd, P. Desamblanx, x, in de statie.

INLICHTINGEN OVER den Dienst.

De reizigers mogen geene plaets in de rytuigen nemen, ten zy voorzien van een coupon. Het is verboden op een konvooi te springen dat in gang is; uit de rytuigen te leunen; er uit te springen voor de trein gansch stil staet; te rooken in de wachtzalen, rytuigen van 1e en 2e klas, ten zy in de daertoe bestemde kompartimenten, en drager te zyn van geladen wapens of andere voorwerpen, die de gezeten reizigers kunnen hinderen. Kinderen boven de 3 en onder de 8 jaren betalen halve plaets.

De administratie is niet verantwoordelyk wegens de bagagien niet aengeteekend in het kantoor. In geval van verlies der gewaerborgde bagagien, zal het bestuer de weerde betalen op het bulletyn vermeld. Het verlies van cen voorwerp, ingeschreven zonder gewaerborgd te zyn, wordt berekend tegen 6 franken per kilo gewigt. De bagagien moeten ten minste 15 minuten vóór het vertrek ten kantoore gebragt zyn. Zoo niet worden zy onder verantwoordelykheid van den reiziger verzonden en bewaerd, bureau restant, ter aengewezen statie.

By de verzending van goederen is het noodzakelyk in de vrachtbrieven of op het adres duidelyk aen te geven de nummers, de merken, gewigt en natuer der waren. De vrachtbrieven in bestemming naar groote steden moeten bovendien de straet en het nummer van het huis des bestemmelings aanduiden. - De bagagien der reizigers mogen berustende blyven in de statien, mits 5 cent. per colis en per dag, met een ontvangst ten minste van 10 centimen.

De vrachtgoederen moeten binnen de acht uren na ontvangst van het advies van aenkomst gelost worden, op boete van 6 franks per waggon voor elken dag vertoef, 't is te zeggen 25 centimen per uur vertoef. met een minimum van 50 centim.

De honden moeten op het bureel der bagagien worden ingeschreven; de eigenaer ontvangt een bulletyn, waervan de prys gelyk staet met dien van eene reizigerskaert van 3. klas.

De persoonen, die te klagen nopens de bediendeu of den dienst, worden verzocht deze zooveel mogelyk direkt schrifte lyk aen den overste der statie te adresseren. De reizigers die klagten te doen hebben, mogen die aen teekenen op het boek daertoe berustende in de kantooren van den statie-overste. De statie is vry voor alle persoonen, die voor koopwaren of andere zaken den dienst betreffende, in dezelve toegang bebben. Anderen moeten, hetzy van een reisbiljet, hetzy van eene speciale kaert voorzien zyn; deze laetste kost voor een persoon 5 franks, en voor 2 à 3 persoonen 10 franks's jaers, maer geeft enkel regt tot circulatie op het deel der statie, voor den dienst der reizigers bestemd.

[ocr errors]

DIENST DER KOOPWAREN.

Colis te bestellen per Express.

Tarief n. I. Deze colis, hierby begrepen de te huis bestelling, worden verzonden langs den staetsspoorweg mits 10 centimen per kilo. Er wordt echter geen minder port dan 50 centimen geheven.

De dringende verzendingen van koopwaren van alle gewigt, alsmede de eenvoudige brieven, worden, op vraeg des ver. zenders, te huis besteld per express. onmiddelyk na de aenkomst van het konvooi, in alle gemeenten waer eene statie is. Brieven en colis zonder waerde moet men frankeeren. De brieven en colis, per express verzonden en die na 8 ner des avonds ter bestemming toekomen, worden maer des anderdaegs, tusschen 7 en 8 uer, ten huize besteld, ten ware men 25 c. meer betaelde per expeditie, voor onmiddellyke bestelling.

De colis per express te verzenden, moeten een half uer voor het vertrek van den trein aengeboden worden. Later aengeboden, worden zy enkel voor den volgenden trein aen veerd.

Tarief II. Sneldienst (Messagerie-Artikels). Het tarief n. 2 is toepasselyk op de verzendingen van koop

waren van 1 tot 200 kilos en daerboven.

De pryzen zyn als volgt bepaeld (te huis brengen by begrepen):

UIT GENT NAER

Brussel..
Mechelen

Antwerpen.
Deudermond,

5 kil. 10 k. 20k. 30k. 40k. 50 k. 100 k.

[ocr errors]

0 30 0 300 350 500 6510 80
0 30 0 300 350 50 0 65 0 80
0 30 0 300 400 55 0 75 0 90
0 30 0 300 30

1 60

1 60

1 80

[merged small][ocr errors][ocr errors][merged small][merged small][ocr errors][ocr errors][merged small][merged small][ocr errors][ocr errors][ocr errors][ocr errors]

0 350 450 55
0 45 0 60 0 70
0 300 400 50

0 30 0 300 30
0 30 0 300 30
0 30 0 300 30 0 40 0 55 0 65
0 300 300 350 500 650 80
0 300 300 400 550 750 90
0.30 0 300 300 450 60 0.70
0 300 300 400 55 0 750 90

0 30 0 300 300 300 350 40
0 30 0 300 30 0 450 00 0 70
0 30 0 300 350 50 0 650 80
0 30 0 300 400 600 80 1.00

1 10

1940

1 00

1 30

1 60

1 80

1 40 1.80

0 80

1 40

1 60

2. 00

[ocr errors]

Thienen.
Luik.

[ocr errors]

030 0 300 450 650 85
0.30 0 30 0 500 700 95

[blocks in formation]

0.30 0 350 651 001 30

[blocks in formation]
[merged small][ocr errors][merged small][ocr errors][merged small][ocr errors][ocr errors][ocr errors]

Verviers. 0 300 35 0 701 05 1 40
Braine-le-C.te 0 30 0 300 600 700 95
Marchiennes. 0 30 0 300 600 90 1 15
0.30
0 30 0 35 0 701 00 1 35
0 30 0 200 400 600 80

[blocks in formation]
[merged small][ocr errors][ocr errors]

0 30 0 300 50 0 75 100

1 20

-2 40

« VorigeDoorgaan »