Jihadi's in BelgiŽ: De route van Zaventem en Maalbeek

Voorkant
Maklu, 18 aug. 2017 - 252 pagina's

Op 22 maart 2016 ontploften bommen op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek. Dit was het culminatiepunt van een lange voorgeschiedenis van 25 jaar. Dit boek biedt een unieke reconstructie van deze tijdsperiode. Tot op heden ontbrak dit helikopterzicht op het jihadisme in ons land. Dit boek schetst het verhaal van geopolitieke gebeurtenissen die van “jongens van bij ons” handpoppen maakten van de transnationale politieke scŤne, die hen misbruikte en offerde voor heel andere doeleinden dan deze waarin zij “geloofden”. Het is de geschiedenis van de gestage uitbouw van het jihadistisch gedachtegoed in ons land, van talrijke rekruteringscirkels, propagandadispositieven, logistieke netwerken, financieringsstromen, van de gang naar SyriŽ en van “returnees” naar BelgiŽ. Bommen komen niet uit de lucht vallen, maar zijn het resultaat van deze diverse fasen die het jihadisme in ons land doorliep.
Deze reconstructie geeft een breed lezerspubliek inzicht in deze historie, waarin een aantal protagonisten als een rode draad telkens weer opduiken en terug uit het blikveld verdwijnen, om na verloop van tijd opnieuw te verschijnen. Tal van details krijgen hun plaats in dit geheel en worden verduidelijkt in dit overzicht, met diverse mondiale uitlopers, die telkens ook terug verwijzen naar ons land. Het is daarom een treffende schets van de historische continuÔteit die verborgen gaat achter de aaneenschakeling van talloze “faits divers” die het Belgisch terreurfenomeen omgeven.
Het boek is voorzien van een uitvoerige bibliografie en een handzaam naamregister, waarmee geÔnteresseerde lezers verder aan de slag kunnen. Een must voor al diegenen die inzicht willen ontwikkelen over de “route naar Zaventem en Maalbeek”.

 

Wat mensen zeggen - Een review schrijven

We hebben geen reviews gevonden op de gebruikelijke plaatsen.

Inhoudsopgave

Hoofdstuk 3
51
Hoofdstuk 4
61
Hoofdstuk 9
109
Hoofdstuk 10
117
Hoofdstuk 11
135
Copyright

Veelvoorkomende woorden en zinsdelen

Over de auteur (2017)

Paul Ponsaers is emeritus hoogleraar Criminele Sociologie aan de Gentse Universiteit, auteur van tal van publicaties over extreemrechts terrorisme en jihadisme. Dit boek is geen wetenschappelijke dissertatie. Hij neemt de lezer als gewezen journalist mee op een vreemde, hallucinante tocht.

Bibliografische gegevens