Totale communicatie

Voorkant
Esther Oskam, Wilma Scheres
Springer, 26 nov. 2016 - 226 pagina's

Communiceren met mensen met een verstandelijke en/of communicatieve handicap vraagt om een bewuste communicatieve houding. We noemen deze basishouding Totale Communicatie. In de praktijk betekent dit dat de omgeving zich aanpast aan het communicatieniveau, dus aan de mogelijkheden van de cliŽnt. Door alle mogelijke middelen te combineren en aan te passen aan het niveau van de verstandelijk gehandicapte komt optimaal ontwikkelen en communiceren dichterbij. Juist bij deze groep mensen is communicatie een kwestie van gedrag maar vooral ook van kennis en gevoel. Om deze eigenschappen en mogelijkheden waar te kunnen nemen, mag begrip tussen de omgeving en de cliŽnt niet ontbreken.

Deze druk van Totale Communicatie is een hulpmiddel voor hulverleners, begeleiders en ouders die zich meer willen verdiepen in die eigenschappen en mogelijkheden. Het boek beschrijft de Weerklankmethodiek, een theoretisch kader voor het in kaart brengen van de mogelijkheden van de cliŽnt, maar ook de praktische toepassing van communicatie op maat. Aan de hand van casussen wordt de Weerklankmethodiek inzichtelijk en toepasbaar gemaakt. Bijvoorbeeld door een casus van een kind met een verstandelijke en communicatieve handicap en een casus van een volwassen persoon met niet-aangeboren hersenletsel en een communicatieve beperking.

Tevens bevat het boek tal van illustraties over visuele communicatie. Het boek vervolgt met een korte beschrijving van de Nederlandse Gebarentaal, Nederlands met Gebaren en het Weerklankvocabulaire. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten, maar ook: wat pas je wanneer toe? Tot slot worden gebaren per thema gerangschikt.

 

Wat mensen zeggen - Een review schrijven

We hebben geen reviews gevonden op de gebruikelijke plaatsen.

Inhoudsopgave

Inleiding
17
1 Communicatie taal en Totale Communicatie
19
2 Het bepalen van het communicatieniveau
37
3 Communicatiemiddelen
83
4 Communiceren met verschillende communicatievormen op situatieniveau signaalniveau en symboolniveau
103
5 Communicatieplan en implementatie van Totale Communicatie
137
6 Gebaren
169
7 Gebarencursus
185
8 Aanvullingen op het werken met het communicatieplan
214
Bijlage 1 Vocabulairelijst
233
Bijlage 2 Adressen
237
Literatuur
238
Copyright

Overige edities - Alles weergeven

Veelvoorkomende woorden en zinsdelen

Bibliografische gegevens