Het bezielde Beeld: Inleiding in de Filmmontage

Voorkant
Amsterdam University Press, 26 aug 2003 - 216 pagina's
Montage biedt een filmmaker de mogelijkheid om een verhaal of boodschap zó vorm te geven dat de kijker er niet alleen met plezier kennis van neemt, maar er ook door wordt ge­boeid, geraakt en overtuigd. In dit boek geeft oud buitengewoon hoogleraar Filmkunde en oprichter van de Film en Televisie Academie Jan Marie Peters een overzicht van de verschillende mogelijkheden waarop dit doel met montage bereikt kan worden. Niet het technische werk aan de montagetafel (vroeger) of achter de computer (nu) staat in dit boek centraal, maar de werking van montage.
Het boek schetst een overzicht van de ontwikkeling van de montage sinds 1895. Daarnaast is er ruimschoots aandacht voor de ontwikkeling van nieuwe technische procédés, de optische en emotionele effecten van montage, de verschillende methodes die de filmmaker ter beschikking staan en een kritische beschouwing van bestaande montageregels.
Met behulp van circa veertig analyses van fragmenten uit oudere en nieuwere films maakt de auteur duidelijk in woord en beeld hoe een film dankzij de montage bij de toeschouwer overkomt. Alle besproken beeldfragmenten zijn opgenomen op een bijbehorende cd-rom.
 

Veelvoorkomende woorden en zinsdelen

Populaire passages

Pagina 187 - ... komst van het mediale beeld in de beeldende kunst en in de mise-en-scène op het toneel gedaan hebben, dat wil zeggen op een symbolische of metaforische manier.
Pagina 185 - ... om objecten op de voorgrond dramatisch te onderscheiden van objecten op de achtergrond van het beeld...
Pagina 185 - ... in verhouding tot een long shot de beslotenheid of intimiteit van een situatie tot expressie...
Pagina 99 - ... plus het feit dat de filmcamera de mensen en de dingen in beweging kon weergeven, waren verantwoordelijk voor het eerste.

Bibliografische gegevens