De economische toekomst: Hoe 150 megabedrijven de mainstream bepalen

Voorkant
Gompel&Svacina, 2018 - 272 pagina's

De belangrijkste grondstof voor de economie van de 21e eeuw is zonder meer kennis, die alleen maar exponentieel zal blijven toenemen. Deze kennis wordt opgebouwd aan topkennisinstellingen in kenniseconomieregio’s, zoals Silicon Valley, Boston-regio, UK-Cambridge-regio. Eén van de belangrijkste regio’s in Europa is ELAt, de as Eindhoven-Leuven-Aken. Deze nog jonge kenniseconomie wordt gedreven door een 150-tal mainstreambedrijven, gekenmerkt door uitstekende kennis, stevige omzetten en winsten en grote marktkapitalisaties. Ze stellen zeer veel mensen te werk over de hele wereld en worden geleid door uitmuntende managers. De GAFA-bedrijven – Google, Apple, Facebook, Amazon – gelden als voorbeeld. Nu zitten de mainstreambedrijven voornamelijk in de Verenigde Staten en gedeeltelijk in Europa, maar Aziatische landen als China en Zuid-Korea zullen steeds meer een eigen plaats opeisen.

De zuurstof voor de groei van deze bedrijven zal geleverd worden door duizenden jonge, innovatieve ondernemers, die actief zijn in hernieuwbare energie, opslaan van energie, robotica, sensoren, medische technologie, e-health, Fintech,… Ook kleinere landen als België en Nederland kunnen hierin een belangrijke rol spelen, zo ze de uitdaging willen aangaan. 

 

Inhoudsopgave

Voorwoord
9
Proloog
17
HOOFDSTUK 1
23
Van de Brugse reien naar Silicon Valley en nog veel verder
33
België Europa de Verenigde Staten en het belang van een Noord
39
HOOFDSTUK 3
57
Op zoek naar de nieuwe door kenniseconomie gedreven regios
71
het begon in de Verenigde Staten en
85
HOOFDSTUK 6
111
HOOFDSTUK 7
139
HOOFDSTUK 8
164
Naar een globale kennisgedreven economie een digitale economie
181
Epiloog
261
Copyright

Veelvoorkomende woorden en zinsdelen

Over de auteur (2018)

Martin Hinoul behaalde een doctoraat en een postdoctoraat in de fysica en een postgraduaat bedrijfskunde aan de KU Leuven. Hij werkte bij Bell Telephone, waar hij nauw betrokken was bij de ontwikkeling van de digitale switch System 12 en bij de Bell-uitbouw in China. Hij was ook technologisch attaché verbonden aan het Belgisch Consulaat Generaal in Los Angeles en aan de Belgische ambassade in Washington D.C. Daarna werd hij business development manager bij de KU Leuven Research & Development. Hij is nu zelfstandig adviseur voor overheden en bedrijven, met onder meer vele internationale lezingen aan universiteiten en wetenschappelijke instellingen.

Bibliografische gegevens