De theatermaker als onderzoeker

Voorkant
Amsterdam University Press, 2006 - 205 pagina's
De term ‘onderzoek’ wordt steeds vaker expliciet gebruikt in beschrijvingen van de theaterpraktijk. Soms slaat onderzoek op het maakproces zelf. Soms juist op een specifieke vorm van theater, een bepaalde instelling van makers of een bijzonder gebruik van theatrale middelen. De theatermaker als onderzoeker brengt bijdragen bijeen van theatermakers en wetenschappelijk onderzoekers, waarin het artistieke onderzoeksproces tegen het licht gehouden wordt. Als maken onderzoeken is, wat voor onderzoek is dat dan? Wat voor methoden worden er gebruikt? Wat is het doel van het theatrale onderzoek? Hoe verhoudt onderzoek in theater en dans zich tot andere vormen van onderzoek? Hoe verhoudt zich het doen van onderzoek tot het maken van een voorstelling? En naar wat zijn makers op zoek?

De theatermaker als onderzoeker is het tweede deel in de serie Theater Topics, waarin jaarlijks een publicatie verschijnt over onderzoek in en naar theater. Elk deel brengt onderzoek bijeen rond een specifiek thema. Daarnaast biedt het een overzicht van lopend onderzoek naar theater in Nederland en Vlaanderen.

De bundel bevat bijdragen van onder anderen Anna Aalten, Jan van den Berg, Henk Borgdorff, Niek vom Bruch, Christoph De Boeck, Luk Van den Dries, Pol Eggermont, Andre Gringas, Marijke Hoogenboom, Alexander Karschnia, Chiel Kattenbelt, Gerardjan Rijnders, Sanne van Rijn, Christel Stalpaert, Koen Tachelet, Gerrit Timmers, Sonja van der Valk, Jörgen Tjon A Fong en Merlijn Twaalfhoven.
 

Inhoudsopgave

Inleiding
9
Het debat over onderzoek in de kunsten
21
Een koud kunstje?
40
Frankfurter Küche and Sarma Present the Blue and Yellow
48
De esthetische rationaliteit van artistiek onderzoek
70
het denktheater van Ivana Müller
83
Onderzoek binnen de theaterwerkplaatsen
93
De kunst van het vragen
115
Aisthesis OnderzoeksgroepTheaterwerkplaats
133
Dance and Discourse
141
Inleiding
155
Lectoraat Community Arts
161
Lectoraat Theatrale Maakprocessen
167
Lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling
173
Overzicht van lopende Vlaamse onderzoeksprojecten
187
Index
193

Statements
123

Veelvoorkomende woorden en zinsdelen

Bibliografische gegevens