Pagina-afbeeldingen
PDF
ePub

fakelijk redres in de circulatie van een onnoembaar aantal van ligte 4 January: goude Ducaten, van advis zyn, dat van nieuws by een Placaat, of by renovatie van haar Hoog Mog. Placaat van den 1 Mey 1750, mooge worde geftatueert;

Dat alle Nederlandfche te ligte goude Ducaaten, minder als twee engelfen agt en een halve aafen weegende, niet meer fullen zyn uitgeefbaar, maar gehouden worden voor billioen en ongangbaar; En dat, dewyl dewyl de poenaliteiten tegens de Uitgeevers van ligte Ducaaten in haar Hoog Mog. Placaat van 1 Mey 1750 gefteld, zyn bevonden veel te gering, om een exacte obfervantie van die Wet te verwagten, dierhalven de poenaliteit by het felve Placaat worde gefteld op honderd en vyftig guldens voor ieder Ducaat, die minder als twee engelfen agt en een halve aafen weegende, bevonden fal worden uitgegeeven te zyn; En dat deselve poenaliteit ook worde geftatueert tegen alle die geenen, die fouden willen beftaan of onderneemen, om anderen tegen hun wil of dank, een goude Ducaat of Ducaaten, het zy wigtig of onwigtig, op eenigerhande maniere of onder eenigerlye pretext, in betaaling op te dringen.

Dat meede den invoer van alle ligte goude Ducaaten, op gelijke pone als booven voor ieder ligte Ducaat te verbeuren, werde verbooden; foodanig egter, en met die modificatie, dat den invoer der felve fal blyven gepermitteert in qualiteit als Muntmateriaal, dog dan niet anders, als dat defelve Ducaten, die alfoo worden ingevoert, door de Afleeveraars of Overfenders aan de eene zyde fullen moeten weefen ingeknipt, op pone als booven voor ieder ongeknipte Ducaat.

En dat voor foo ver iemand van buiten 's Lands inkoomende, uit onkunde of ander toeval, buiten eenige frauduleufen toeleg, een of eenige foodanige Ducaten foude mogen by fig hebben of inbrengen, defelve van de voorfz boete wel fal worden verfchoont, dog niet anders, als ten zy hy by deffelfs aankomst den voorfz gebillioeneerden Ducaat of Ducaaten, ten eerften doe knippen of brengen by de Wiffelbanken, foo die daar toe geneegen mogten zyn, of anderfins by Wiffelaars, om de waarde daar voor in gangbaar Geld te verwiffelen.

Dat verder worde vastgesteld, dat gelijk alle Nederlandfche goude Ducaten en andere goude Spécien voortaan niet meer fullen moogen worden gewoogen met de twee aafen remedie, aan de Snoertjes der Goudbalansjes tot dus verre vastgehegt geweeft, foo ook alle goude Ducaten, welke moeten weegen twee engelfen agt en een halve aafen doorflaande, alleen fullen moeten worden ge woogen tegen het door den Ykmeefter Generaal van de Unie geykte Blokje van twee engelfen agt en een halve aafen, of met Troisgewigte, fonder dat ooit meer van de gemelde twee aafen remedie gebruik fal moogen worden gemaakt.

Dat verders de Heeren Gedeputeerden deefer Provincie ter Generaliteit, voor foo verre door foo eene generaale billioeneering het feer apparent is, dat, fonder eene voorfiening, de goede Ingefeetenen van den Staat eene importante fchaade fouden kunnen lyden, in confiderarie fouden behooren te geeven, of niet, om eenigfiats daar aan te gemoet te koomen, de Heeren Staaten van de refpective Provincien fouden kunnen goedvinden vaft te ftellen, L

om

4 January. om alle de ligte goude Ducaten, na de byfondere wyfe van heffing der gemeene laften in ieder Provincie, voor een te bepalen termyn, by alle particuliere Ontfangers en Gaarders van gemeene Middelen, als meede by de Wiflelaars te doen aanneemen en ontfangen, het mark gereekent op ƒ 365- 16- o, de once op ƒ 45- 14- 8, en het engels op ƒ 2- 5- 11.

En dat ten refpecte van deefe Provincie behoorde te worden? vaftgefteld, dat het felve gedurende dit loopend jaar, of fes maan den na de publicatie van het Placaat, fal gefchieden ten refpecte van de betaaling van de ordinaris en extraordinaris Verponding en tweehonderdite Penning op de Ampten, van het Collateraal en veertigfle Penning van vaite Goederen en Meubilen.

Dat belangende het vierde point, om, tot genoegen van de ge faamentlijke Bondgenooten, den Muntslag van goude Ryders te bevorderen, werde vaftgefteld, dat ten behoeve van de geunieerde Provincien en van het Comptoir Generaal van de Unie worden gemunt een derde heele en twee derde halve goude Ryders, ten bedraage van agt millioenen guldens; en voor foo verre geoor-deeld foude moogen worden die fom nog te weefen te gering, de Heeren Gedeputeerdens ter Generaliteit behoorden te worden geauthorifeert het felve te amplieeren tot tien of uitterlijk twaalf millioenen guldens, mits daar op infteerende, dat defelve alsdan quotesgewyfe, in gevolge haar Edele Groot Mog. Refolutie van den 14 Juny 1759 mooge worden verdeeld, of, het felve alsnog geen ingang kunnende vinden, voor te flaan, dat de voorfz agt millioenen quotesgewyfe blyven verdeeld, en dat de verdere twee tot des noods vier millioenen guldens worden verdeeld over de Provincien, dewelke meenen met haare quote niet genoeg te fullen weefen gediend, foo dat het felve ook al met gemeene harmonie niet kunnende worden geadjusteert, defelve Heeren haar Edele Groot Mog. Gecommitteerden ook dan daar toe fouden moogen koomen, dat aan ieder Provincie en aan het Comptoir Generaal van de Unie, de faculteit fal worden overgelaaten, om foo veele Ryders te doen flaan als noodig weefen fal, mits dat fulks niet exedeere het getal van agt tot twaalf millioenen toe voor > den geheelen Staat, en dat ten dien einde de Muntmeesteren fullen moeten worden refpectivelijk verpligt, om van het bedraagen der by haar dagelijks gemaakt wordende Ryders, aan de Raaden en Generaalmeefters by Miflive opgave te doen, ten einde te be vorderen, dat die ordre niet worde overtreeden; En dat de Raa den en Generaalmeefters vervolgens door haar Hoog Mog. fullen worden geauthorifeert, om ten voorfz einde nieuwe Stempels te doen vervaardigen, en aan de refpective Muntmeefteren deefer Landen defelve Stempels van heele en halve goude Ryders, waar i op het jaargetal als vooren fal moeten worden uitgeveild, ter hand te ftellen, en gelaft, dat fy teffens gemelde Muntmeefteren op het ernstigste fullen aanfchryven nauwkeurig forge te draagen, dat de van nieuws te munten Ryders op ieder Munt alle zyn van eene grootte, volgens de nieuwe Stempels aan hun ter hand te ftellen, en niet anders van de Munten worden afgeleeverd als op? der felver juifte gewigte, te weeten voor de heele Ryders van fes engelfen vyftien aafen flyf, en voor de halve van drie engelfen feeven en een halve aafen ftyf, fonder dat de eene iets fwaarder

of

of ligter fal moogen zyn als de andere, en dat ten dien einde de felye altoos ftuk voor stuk worden gewoogen, om de ongelijkwigtigheid, met het daar uit fpruitende ftrafbaar misbruik van biquerteeren, weg te neemen en af te fnyden, op poene en boete in der Muntmeesteren Inftructie gefteld.

En dat wyders alle de Muntmeefteren voor de gemelde Raaden en Generaalmeefters fig met folemneelen eede fullen verpligten, om geen Ryders als voor de respective Provincien en voor het Comptoir Generaal van de Unie te munten, en ook, na de volbragte Muntflag, de Stempels wederom ter Muntkamer in den Hage te doen overbrengen.

Dat al verder defelve Muntmeefteren door haar worden gelast, om het by hun te ontfangen Goud, het geen hun in verzeegelde Sakken foude behooren te worden toegefonden, ten fpoedigsten in heele en halve Ryders te vermunten, en in agt te moeten neemen, om van ieder ontfangene party Goud, en het montant der goude Ryders daar uit gemaakt, te houden een accuraate Notitie, booven en behalven die geene, welke fy telkens by haar afleeveringen moeten wegfenden, en fulks om daar van by de opening van haare Muntbuffe aan de Raaden en Generaalmeefters met overgifte van die Notitien verantwoording te doen, op dat het blyke, dat fy in den Muntflag van goude Ryders de goede trouw in agt genoomen hebben.

Dat gelijk de Muntmeefteren fullen zyn gehouden, om ieder ontfangene party Goud, in Ryders geconverteert, ten eerften te moeten verfenden aan de Magiftraaten of Ontfangers, van welke fy het Goud fullen hebben gekreegen, met een accuraate Notitie van het felve, de Magiftraaten of Ontfangers ook behooren te worden verpligt, om van de by haar ontfangene Ryders, en der felver beloop, kennis te moeten geeven aan de Heeren Gecommitteerde Raaden of Gedeputeerde Staaten in ieder Provincie; en den Ontfanger Generaal van de Unie aan de Raad van Staate, om te ftrekken tot haare narigting.

Dat eindelijk de Raaden en Generaalmeefters worden verpligt, om, foo ras uit de telkens aan hun gedaan fullende worden opgaven van de gemunte Ryders fal zyn gebleeken, dat het bedraage van agt of meerder tot tien a twaalf millioenen toe aan Ryders voor den geheelen Staat op de Nederlandfche Munten ten naatsten by fal weefen afgemunt, daar van aan haar Hoog Mog. kennis te geeven; en dat daar meede de verdere Muntflag fal moeten cesfeeren, ten waare met eenparige bewilliging van de Bondgenooten daar omtrent nader fal worden gerefolveert.

En dat vervolgens meede ten aanfien van het ligte Goud, by haar Hoog Mog. worde gearresteert het concept Placaat aan het einde deeles geinfereert.

Waar op gedelibereert, en Copie van het voorfz gerapporteerde verfogt zynde by de Heeren van de Ridderfchap en Edelen, om het felve in de Ordre nader te examineeren, en by de verdere Leeden, om daar op te verftaan de intentie van de Heeren haare Principaalen, is de finaale Refolutie uitgefteld tot nadere delibe.. ratie.

[blocks in formation]

4 January.

Ο

[blocks in formation]

DE

Renovatie en Ampliatie

van het Placaat den Mey 1750 tet redres der Goudipe cien en Goudgewigten gearres fteert.

Staaten Generaal der vereenigde Ne der landen; Allen den geene die dee fen fullen fien of hooren leefen, falut. Al foo door meenigvuldige klagten, uit alle de Provincien en van elders, tot Onie ken niffe is gekoomen, dat niettegenitaande Ons laatite Placaat van den 1 Mey 1750; dienende tot een generaal redres in de circulatie der goude Specien en principaal de goude Ducaaten, mitsgaders in de Goud gewigten, als nog feer groote quantiteiten van ligte Ducaaten, en defecte Gewigten gevonden worden, dewelke men alomme, als deugtfaame, tragt te doen circuleeren en debiteeren, waar door Wy bevinden, dat by continuatie oneindige difputen, mistrouwen en confufien in alle daagelijkfche betaalingen en handelingen, tot groot nadeel van de Negotie, en merkelijke fchaade voor de Commercieerende, en alle andere particuliere Ingeteetenen van den Staat, in weerwil van Onse geftelde ordres, koomen te ontitaan.

SOO IS'T, dat Wy daar tegen willende voorfien, goedgevonden hebben, Ons voorgemelde Placaat of Publicatie en Or. donnantie van den 1 Mey 175c, te renoveeren, gelijk Wy defelve renoveeren. by deefen; met foodanige veranderingen egter, als Wy, ter beeter bereiking van Ons heilfaam oogmerk, en ten nutte van Onfe goede Ingefeetenen, gemeent hebben, dat daar in behoorden te worden gemaakt, en vervat zyn in de volgende Articulen.

Eerftelijk,

Vermits alle goude Ducaaten, enkel zyn Penningen van Negotie, die daagelijks in cours reifen en daalen, en dus geen bepaalden prys hebben kunnen, gelijk het courant Kasgeld heeft, foo ftatueeren Wy, dat, buiten en behalven de nieuwe Neederlandfche heele en halve goude Ryders, die eerlang alleen ten behoeven van de Heeren Staaten van de refpective Provincien, weederom fullen worden gemunt,

en

en op eenen bepaalden cours, van veertien galdens en feeven guldens refpective, als te vooren, fullen werden uitgegeeven, niemand eenigerhande goude Specien, foo wel Nederlandiche goude Ducaaten als vreemde goude Munten tegens fijn wil fal behoeven te ontfangen, nog aan iemand (onder wat pretext het foude moogen weefen) opgedrongen moogen werden: zynde Onfe wil en begeerte, dat alle en een iegelijk, dewelke na de publicatie deefes fal kunnen werden overtuigt een goude Neederlandfche Ducaat of Ducaaten aan iemand in betalinge opgedrongen te hebben, niet alleen fal verbeuren alle fijne voornoemde Ducaaten, maar ook zyn vervallen in een boete van honderd vyftig guldens voor ieder goude Ducaat, die door hem aan een ander opgedrongen mogte zyn, te appliceeren een derde voor den Officier die de calange fal doen, een derde voor de Neederduitfche Gerefor.neerde Diaconie - Armen van de Stad of Plaats daar de calange gefchied, en het overige derde voor den Aanbrenger, al was hy felfs meedepligtig, en des begeerende, onder fecreteffe van deffelfs naam, fullende den geene, die nalaatig zyn mogte deefe Onfe ordres te obferveeren, of onmagtig de voorfchreeve boete op te brengen, daar over exemplairlijk worden geftraft.

Dog fal het aan Kooplieden, en aan een iegelijk, fulks begeerende, vry staan, goude Ducaaten en andere goude Specien, als Negotie-Penningen, in betaalinge te moogen ontfangen volgens de prys en cours van de Negotie; fullende anderfints alle betaalingen moeten gefchieden met goude Ryders, of goed gangbaar filver Kasgeld.

Ten tweeden.

⚫ Ordonneeren en verklaaren Wy, dat Wy, om eenmaal af te fnyden alle moeylijkheeden, die foo veele jaaren aan den andeTen in Onsen Staat hebben plaatse gehad over het ontfangen en uitgeeven van allerley ligte goude Ducaaten, goedgevonden hebben, om alle te ligte goude Ducaaten, minder als twee engels agt en een half aafen weegende, te houden voor billioen en onuitgeefbaar, foo dat alle en een iegelijk, die na de publicatie deefes bevonden mogte worden een goude Ducaat of Ducaaten, minder als twee engels M agt

[merged small][ocr errors]
« VorigeDoorgaan »