Pagina-afbeeldingen
PDF
ePub

12 Maart.

Refumtie.

Advis van Gecommitteerde Raaden op de Requefte van den Drofaard Smith te Vianen, om Commiffie als Drosfaard van Ameyden en Thienhoven tegens betaaling van een recognitie.

Overgenoo

men.

DE

I

Woensdag den 12 Maart 1760.

E Refolutien op gifteren genoomen zyn gerefumeert, en nà voorgaande deliberatie gehouden voor gearresteert.

'S geleefen het Advis van de Heeren Gecommitteerde Raaden van den 22 der voorleede maand, hebbende, in gevolge en ter voldoening aan haar Edele Groot Mog. Appoinctement van den 21 Juny des voorfz jaars, geëxamineert de daar neevens te rug gaande Requefte van Herman Smith, Heer van Langeweide, Droflaard der Steede en Landen van Vianen, verfoekende, vermits het overlyden van Willem Pieter vander Laaken, Droffaard van Ameyden en Thienhoven, in gevolge van haar Ed. Gr. Mog. Refolutie van den 16 October 1737, met de noodige Commiffie tot bekleeding van het voorfchreeve Droffaards Ampt tegens betaaling van een jaarlijksche recognitie van vyf en twintig guldens te mogen worden voorfien.

Waar op gedelibereert, en Copie van het voorschreeve Advis verfogt zynde by de Heeren Gedeputeerden der Stad Dordregt, en alle de volgende Leeden, om daar op te verstaan de intentie van de Heeren haare Principalen, is de finale Refolutie uitgeftelt tot nadere deliberatie.

den Umbaga-" D

deur de Hoche

E Raadpenfionaris heeft ter Vergadering gecommuniceert eene Miffive van den Heer de Hochepied, haar Hoog Mog. Ambaffadeur aan het Hof van den Turkschen Keifer, gefchreepied om te mo- ven te Pera van Conftantinopolen den 17 January deefes jaars en gen declareeren den 29 der voorleede maand ter Generaliteit ingekoomen, houvoor de onkos- dende advertentie, en onder anderen antwoord op haar Hoog ten der Gala Mog. Refolutie van den 22 November des voorleeden jaars, waar kleederen &c. by defelve hebben gelieven te perfifteeren by de Refolutie van Commi den 24 Augufty, relatif zynde tot de onkoften van den Rouw ; by die omftandigheeden nogmaal verfoekende, weegens de onkoften der Galakleederen &c., als geen connexie met de verschotten van den Rouw hebbende, en daar van feparaat zynde, te moogen declareeren.

Miffive van Ifaac Correjolles te Liffabon,

Waar op gedelibereert zynde, is goedgevonden en verstaan dat de voorfchreeve Miffive fal worden geëxamineert door de Heeren Gedeputeerden der Stad Dordregt en verdere haar Edele Groot Mog. Gecommitteerden tot de faaken van den Levantschen Handel, en de Vergadering daar op gedient van der felver confideratien en advis.

D

E Raadpenfionaris heeft ter Vergadering gecommuniceert een Millive van Ifaac Correjolles, gefchreeven te Liffabon den 5 der voorleede maand, en den 7 deefer ter Generaliteit fig beklagende ingekoomen, fig beklaagende over de behandeling van den Conover de behan- ful Gildemeefter, welke fig geduurende de abfentie van hem Cordeling van den rejolles had bemoeyt met faaken die van deffelfs departement niet Conful Gildewaaren, en gemanqueert had in fijn pligt, met relatie tot de conmeefter. trabande die men gevonden had in het Hotel van haar Hoog Mog. Commiss. geweefene Minifter aldaar.

Waar op gedelibereert zynde, is goedgevonden en verstaan,

dat

dat de voorfchreeve Miffive fal worden geëxamineert door de Heeren Gedeputeerden der Steeden Amsterdam, Rotterdam en Hoorn, en de Vergadering daar op gedient van der felver confideratien en advis.

BY

12 Maart.

Y refumtie gedelibereert zynde op de Miffive van de prefente Refolutie op Heeren haar Edele Groot Mog. Gecommitteerden tot de de Miffive en faaken van het Pannerdenfche Čanaal en Spykfche Dyken, nadere Miffive geschreeven alhier in den Hage den 19 December des voorlee- van Commisden jaars, en den 21 dito ter Vergadering ingekoomen, daar by fariffen tot de aan haar Edele Groot Mog. kennis geevende, dat, wanneer de faaken van het Heeren Gecommitteerden weegens Gelderland en Utregt tot het Panderfche benificeeren van den Neder-Rhyn en Yffel in April des felven Canaal en Spykjaars te Arnhem over den toeftand der Rivieren op de Grenfen fche Dyken over deefer Republicq, en over de Werken die aldaar gelegt zyn, of de inftantien tot nog gelegt fouden moeten worden, in conferentie waaren getree het removeeren den, de Heeren Gecommitteerden van Utrecht op nieuws fterk of verlagen van geinsteert hadden op het removeeren of ten minsten verlagen van de Zomerdam de foo genaamde Zomerdam op de Millingfche Waard, tot het op de Millinguiterfte nadeel van den Neder-Rhyn by een hooge Rivier eeven fche Waard. booven het Pannerdenfche Canaal geleegen, en op het uit de weg ruimen van alle verdere obftaculen; en behelfende wyders de voorfz Miffive het gepaffeerde in de conferentien dien aangaande tuffchen de Heeren Gecommitteerden van de Provincien in deefe geintereffeert; als meede op het Advis van de gemelde Heeren haar Edele Groot Mog. Gecommitteerden op het voorfz fubject; en voorts hunne provifioneele Refcriptie op de inftantien van de Geldersche Heeren Gecommitteerden tot het repareeren van de Herwenfche Werken, en op het betaalen van de agterftallen uit het repareeren van die Werken herkomftig; als meede op de nadere Miffive van defelve Heeren haar Edele Groot Mog. Gecommitteerden van den 31 December des voorleeden jaars, en ten felven dage ter Vergadering ingekoomen, hebbende tot Bylaage een Miffive door de Heeren Gecommitteerden van de Provincie van Utrecht tot het beneficeeren van den Neder-Rhyn en Yffel aan haar Heeren Gecommitteerden den 24 der felve maand nader gefchreeven over de gemelde remotie of verlaging tot voorkooming van deffelfs gevaarlijke uitwerkingen by aldien een hoog Opperwater den Boovenrhyn mogt af koomen, en daar by vervolgens op een fpoedige Refcriptie infteerende; verfoekende mitsdien fy Heeren haar Edele Groot Mog. Gecommitteerden te mogen weeten, hoedanig antwoord door hun aan de Heeren Gecommitteerden van Utrecht op het voorfz fubject fal moeten gegeeven worden.

Hebben haar Edele Groot Mog. fig laaten welgevallen de provifioneele antwoorden door de Heeren haar Edele Groot Mog. Gecommitteerden tot de faaken van het Pandersche Canaal en Spykfche Dyken op het voortz fubject aan de Heeren Gecommitteerden van Gelderland en Utregt gegeeven, met authorisatie op defelve, om van weegens haar Edele Groot Mog. te concurreeren tot het verlaagen op de diepte van twee voet van den Millingfchen Zoomerdam, mits dat de Gelderfche Heeren fig verbinden, dat het uitsteekende gedeelte van de Millingfche Waard fteeds ontbloot fal gehouden worden van het Houtgewas, gelijk dat in 1749 met Wortel en Tak is uitgeroeit op koftén der geinte resfeerde Provincien.

12 Maart.

BY

Y refumtie gedelibereert zynde op de Miffive van de Heeren Gecommitteerde Raaden, gefchreeven alhier in den Hage Refolutie te- den 16 November laatftleeden, en den 24 dito ter Vergens het ver- gadering ingekoomen, houdende, dat hoe feer haar Edele Groot koopen van Bie. Mog. by het neegentiende Articul van de Ordonnantie op de ren door Bier- binnengebrouwe Bieren hebben geftatueert, dat de Bierdraagers draagers of of Brouwers Knegts, of felfs, of door haare Vrouwen, Kinderen Brouwers of Domefticquen, fig met het verkoopen van Bieren, het zy Im Knegts of der poft fubject of niet, niet moogen geneeren, egter in verscheide felver Huisge- Steeden dit verbod foo preçies niet was geobferveert, en daar teegens hoe langer hoe meer inbreuk wierd gedaan, verfoekende mitsdien, dat daar ontrent de noodige voorfiening mogt gefchieden.

nooten.

Is goedgevonden en verstaan, tot voorkooming dat het getal: van foodanige Bierverkoopers niet verder aangroeye, voor het vervolg daar tegens te voorsien, en ten dien einde te arresteeren de Publicatie hier na volgende geinfereert:

DE

[blocks in formation]

Staaten van Holland en Weftvriesland; Allen den geenen die deese fullen fien of hooren leefen, falut: Doen te weeten, dat tot Onfe kennifle is gebragt, dat, niettegenstaande Wy om gewigtige reedenen by het neegentiende Articul van Onfe jongfte Ordonnantie op de binnengebrouwe Bieren hebben geftatueert, dat de Bierdraagers of Brouwers Knegts, of felfs, of door haare Vrouwen, Kinderen of Domefticquen, fig met het verkoopen van Bieren, het zy Impoft fubject of niet, niet moogen geneeren, directelijk of indirectelijk, 'er egter in verfcheide Steeden foodanigen gevonden worden, welke dit Ons verbod hebben overtreeden; en geconfidereert, dat fulks niet anders ftrekken kan dan tot gevaar voor het Middel van de binnengebrouwe Bieren:

SOO IS'T, dat Wy daar tegen nader willende voorfien, hebben goedgevonden en verstaan, op nieuws te interdiceeren en te verbieden door deefe, dat van nu voortaan geen Bierdraagers nog Brouwers Knegts, nog vafte Bierfleepers van de Brouwers, of felfs, of door hunne Vrouwen, Kinderen of Huisgenooten, fig met het verkoopen van Bieren, het zy Impoft fubject of niet, fullen moogen beginnen te geneeren, directelijk of indirectelijk, op pone dat de geenen welke na de publicatie deefes fullen bevonden worden contrarie deefes gedaan te hebben, fonder conniventie fullen vervallen in de boete en itraffe by het neegentiende Articul van Onfe jongste Ordonnantie op de binnengebrouwe Bieren tegen de Overtreeders geftatueert; welverstaande egter, dat foodanige Bierdraagers of Brouwers Knegts, of vatte Bierfleepers van de Brouwers, die de Bierneering voor dato deefer Publicatie hebben by de hand genoomen, defelve fullen moogen blyven exercee

ren.

En op dat niemand hier van eenige ignorantie pretendeere, ordonneeren Wy, dat deefe fal worden gepubliceert en geaffigeert alomme daar het behoord en te gefchieden gebruikelijk is.

Aldus gedaan, &c.

Don

D

Donderdag den 13 Maart 1760.

E Refolutien op gisteren genoomen zyn gerefumeert en na
voorgaande deliberatie gehouden voor gearresteert.

DE

13 Maart..

Refumtie.

Refolutie op

E Heer Penfionaris Gilles heeft ter Vergadering gerapporteert de confideratien en het advis van de Heeren haar het Rapport Edele Groot Mog. Gecommitteerden, hebbende, in gevolge van het gebeen ter voldoeninge van haar Edele Groot Mog. Refolutie com- foigneerde ter mifforiaal van den 7 deefer loopende maand, geëxamineert het Generaliteit Rapport ten felven daage door de Raadpenfionaris uit de naam met de Heeren van de Heeren Gedeputeerden van deefe Provincie ter Generali- Gedeputeerteit, ter Vergaderinge van haar Edele Groot Mog. gedaan, raa- dens van Stad kende den toeftand der deliberatien aldaar, over de gereefe dif- en Lande omferenten tuffchen deefe Provincie en die van Stad en Lande wee- trent de diffegens de voldoeninge der agterstallige Groningsche Lyfrenten; renten over de mitsgaders gehoort hebbende de Geintereffeerdens in defelve Lyf- agterstallige renten welke daar toe voor hun Heeren Gecommitteerden ver- Groning Sche Lyfrenten.

fcheenen waaren.

Waar op na rype deliberatie met eenparigheid van alle de Leeden is goedgevonden en verftaan, dat voor de Heeren Gedeputeerden van weegens deefe Provincie ter Generaliteit, ter verdere bevordering van de deliberatien over de voorfz pretenfien der agterstallige Groningsche Lyfrenten, tot eene nadere laft en Inftructie fullen werden gearresteert, foo als gearresteert werden by deefen, de navolgende Poincten:

Eerstelijk, dat haar Edele Groot Mog. met veel leedweefen uit het gedaane Rapport hebben vernoomen de weinige inclinatie waar meede welgemelde Heeren Staaten tot eene billijke afkomfte deefer faaken fchynen aangedaan te zyn, door dien tot hier toe alleen te brengen zyn geweeft tot eene gantfch onvoldoende presentatie, die daarenbooven in den uitbod foo generaal is léggende, en ontrent de voldoeninge weederom foo feer is gereftringeert, dat defelve voorkomt alleen ingerigt te zyn, om, wanneer men het op die gronden eens konde werden, naderhand nog te kunnen maaken foo veele fwarigheeden en cavillatien, dat daar door geheel onfeeker foude blyven, waar in die betaalinge foude beftaan, waar defelve foude gefchieden, en hoedanige bewyfen tot der Geinterefleerdens actien en regt voor voldoende fouden kunnen gereekent werden; en by gevolge dat haar Edele Groot Mog. in eene foo deugdelijke als klaare en eenvoudige faak als deefe is, nimmermeer de Geintereffeerdens fullen kunnen permoveeren om eenig reguard te neemen op de prefentatie foo als die laatftelijk by de Heeren Staaten van Stad en Lande is gedaan, en in het voorfz. Rapport is geinfereert, foo ten aanfien van het montant der daar by uitgeloofde Penningen, als van de diftinctie daar ontrent gemaakt, en voorts meede ten opsigte van de confequentien van de claufulen waar aan alles voorkomt geaccrocheert te weefen; dat haar Edele Groot Mog. aanmerkende dat teegens de deugdelijkheid der fchuld niets geavanceert is, of geavanceert kan werden, dierhalven niet kunnen begrypen op wat fondament de Heeren Staaten van Stad en Lande preffeeren kunnen, om de Geintereffeerdens met foo cen geringe en gebrekke4 Y 2

lijke

13 Maart.

lijke betalinge genoegen te doen neemen, en nog te minder als daar by geconfidereert werde het gemis der importante intereflen van de fommen die defelve Geintereffeerdens meerendeels voor foo veele jaaren bereids met gelijk goed fondament hebben té pretendeeren gehad, mitsgaders de exceffive onkoften, waar toe ly door de behandeling der Heeren Staaten van Stad en Lande vrugteloos zyn genecefliteert geworden, en die op fig felve alleen een importante fomme uitmaaken, en dat wat aanbelangt het beroep van de Heeren Staaten van Stad en Lande op de conftitutie van der felver Financie, haar Edele Groot Mog. fulks nooit fullen kunnen advoueeren, fonder dat daar van aan haar de noodige en behoorlijke openinge fal gegeeven zyn.

Ten andere, dat het gunt voorichreeve is tot geen perfectie. kunnende gebragt worden, fy Heeren Gedeputeerden nader fullen kunnen verklaaren, dat haar Edele Groot Mog., fonder af te gaan van de boovengemelde gronden, waar op ly getundeerdelijk vermeinen dat de voldoeninge van de fchulden ten volle foude behooren te volgen, egter om te betoonen de deference welke fy voor de goede officien van haar Hoog Mog. zyn hebben de, en om teffens preuves te geeven, hoe geneigt fy zyn om aan de interceffien van haare Bondgenooten te gemoet te koomen, felfs booven het gunt van haar foude behooren gevergt te wor den, haar Edele Groot Mog. met veel moeite, en door feer fterke perfuafien, de Geintereffeerdens daar toe wel hebben willen brengen, dat defelve hebben overgegeeven om in plaatse van het volle montant der agterstallige Lyfrenten genoegen te fullen nee men met de voldoeninge van vyf en feeventig per cento, mits dat de betaalinge daar van fal gefchieden met contante Penningen, de termynen daar van foo kort te ftellen als moogelijk fal zyn, en dat defelve betalinge na luid en verbintenis der Lyfrentebrieven fal gedaan worden binnen Amfterdam, aan de Houders van dien, tegens intrekkinge van defelve, fonder eenig onderfcheid of de Houders jure hereditario, dan wel door koop daar aan gekoomen fullen zyn, nadien de Lyfrentebrieven felve fulks uitfluiten en de bygevoegde restrictie in de prefentatie vermelt, de betalin ge aan foo veele cavillatien foude kunnen doen accrocheeren, dat aan de admiffie van dien nooit gedagt kan werden.

Ten derden, dat by onverhoopte nonacceptatie van het gunt voorfz is, fy Heeren Gedeputeerden op den aandrang die verder gedaan foude moogen werden om des nietteegenftaande de gedaane arreften op te heffen, van weegens haar Edele Groot Mog. fullen declareeren, dat dewyl na alles dat gebeurt is fulks de eenige weg voor deefe Provincie is geweeft, omme haare foo feer benadeelde Ingezeetenen aan eenig genoegen te kunnen helpen, haar Edele Groot Mog. dienvolgende, fonder dat deese saak tot reedelijk genoegen van de Geintereffeerdens fijn beflag fak verkreegen hebben, daar inne niet fullen konnen bewilligen, dog dat haar Edele Groot Mog. niet te min uit toegeeventheid voor de interceffie van de Bondgenooten, en om te doen fien hoe feer fy aan de Provincie van tad en Lande ten befte willen te gemoet koomen, niet ongeneegen zyn, mits het felve alvoorens in de Provincie van Stad en Lande ten reguarde van de Ingezeetenen van deese Provincie fal gefchied zyn, om, blyvende alle de arresten foo generaale als fpeciale die gedaan zyn van volle kragt,

by

« VorigeDoorgaan »