Pagina-afbeeldingen
PDF
ePub

4 January

wegneemen, hebben goedgevonden en verstaan, by interpretatie van Onfe Ordonnantie op het inkoomen van de Tabak van 7 Augufty 1748, te verklaaren, foo als Wy verren door deefe, dat aldaar onder het woord Tabak, ook zyn begreepen Tabaksteelen, en dat dienvolgende van de Tabaksteelen buiten de geunieerde Provincien en het Resfort van de Generaliteit gewaffen, het regt op de inkoomende Tabak moet werden betaalt, en wel tegen vier penningen per pond, en de tiende verhooging daarenbooven, op de boete en pæne by Onfe voorfz Ordonnantie tegen de Overtreeders geftatueert.

En op dat allen en een iegelijk die het aangaat fig daar na reguleere en niemand daar van ignorantie pretendeere, ordonneeren Wy, dat deefe alomme fal werden gepubliceert en geaffigeert daar fulks behoord en te gefchieden gebruikelijk is.

Gedaan in den Hage onder het klein Zeegel van den Lande den 4 January 1760.

Onder ftond,

Ter ordonnantie van de
Staaten.

Was geteekent,

Aris v. d. Mieden,

Miffive van Ntfangen een Miffive van de Heeren Commiffariffen van Commisfaris- haar Edele Groot Mog. Pofteryen, gefchreeven alhier in Sen der Posden Hage op den 8 December van het voorleede jaar, waar teryen tot re- by fy aan haar Edele Groot Mog. voordraagen die defecten dedres van eeni welke fy door de tyd en naauwkeurige toefigt ondervonden in ge defecten, de Posteryen van haar Edele Groot Mog. te refideeren, en de met een concept middelen aan de hand geeven die fy meenden tot redres te kunInftructie voor nen dienen, of de verdere voortgang van de voorfz defecten een Commis of verhinderen, prefenteerende daar benevens een Concept InftrucContrarolleur tie, waar op fy meenden dat een bequaam Perfoon tot Commis Generaal van of Contrarolleur Generaal der Posteryen tot nut voor 's Lands 's Lands Pos- dienst foude behooren te worden aangefteld, verfoekende vervolteryen. gens gequalificeert te werden om op de executie van de by hun Overgenoo- voorgeflaage pointen tot redres de noodige ordre te moogen stellen; en dat de voorfz concept Inftructie by haar Edele Groot Mog. in dier voegen mooge werden gearresteert; welke voorfz Miflive en concept Inftructie beide aan het einde deefes zyn geinfereert.

men.

Waar op gedelibereert, en Copie van de voorfz Miffive en concept Inftructie verfogt zynde by de Heeren van de Ridderfchap en Edelen, om defelve in de Ordre nader te examineeren, en by de Heeren Gedeputeerden van Dordrecht en alle de volgende Leeden, om daar op te verftaan de intentie van de Heeren haare Principaalen, is de finaale refolutie uitgesteld tot nadere deliberatie.

Edele

[ocr errors]

ارود

[merged small][ocr errors]

Edele Groot Mogende Heeren,

Ysvermeenen van onfen indifpenfabelen pligt te zyn, om onder het oog van U Edele Groot Mog. te brenpogen die defecten, dewelke wy door de tyd en nauwkeurige toefigt ondervinden in U Edele Groot Mog. Pofte firyen te refideeren, en die middelen aan de hand te geenoven, die defelve fouden kunnen remedieeren, of de verdere voortgang der felve verhinderen, en dieshalven aan 70 U Edele Groot Mog. dit navolgende te moeten voordraasigen, te weeten. han 1. Dat wy alreeds by den aanvang van onfe Commiffie geremarqueert hebben, dat het ten uitterfte nut en noodfaakelijk is, dat in alle die Steeden, daar Poftcomptoiren waaren, die generaal werkten en welkers inkomften fulks konden fupporteeren, gevonden wierden, ten minsten twee Commisen die beide kundig zynde, malkander in het werk konden adfifteeren; voornamentlijk om niet, als het op een alleen aankomt, by een fchielijk fterfgeval, of langdurige indifpofitie verleegen te zyn; ten tweeden, om voor te koomen, dat een Commis alleen de Posteryfaaken en haare beheeringen niet misterieus en na fijn goeddunken foude behandelen.

be Wy hebben tot nog toe in 's Lands Poftcomptoir in de Stad Haarlem, in het geval van maar een Commis te hebben, geverfeert, dog egter het redreffeeren van dat defect aldaar niet uit het oog verlooren, maar de voorflag, om Tow, dat te effectueeren alleenlijk uitgeftelt tot dat wy door arAbarangementen van menagie of verfterf van gededommageerPosode, de revenuen van dat Postcomptoir in voordeeliger ftaat sofaagen gebragt.

[ocr errors]

?

Dewyl nu het Poftcomptoir te Haarlem door het fterfgeval van een der gededommageerde, als ook door meerder exactitude en menagie merkelijk in fijne ruimte van revenuen is geaccreffeert, foo vermeenen wy nu de tyd te abuszyn om U Edele Groot Mog. dit defect voor te draagen

[ocr errors]

21

-Jo

n

en te verfoeken, dat defelve ons gelieven te qualificeeren
om nog een tweede of Ondercommis in 's Lands Poftcomp-
toir te Haarlem aan te ftellen, en wy fouden oordeelen dat
der felver Tractement of falaris op agt guldens 's weeks
foude konnen bepaalt werden.

2. Dat wy verders, in het nagaan van 's Lands Poft-
comptoiren en der felver beheeringen, in fommige Depar-
tementen (het welk egter door de opereusheid van het
werk niet als ter loops heeft kunnen gefchieden) hebben
ondervonden, dat 'er door het meenigvuldige werk of an-
derfints, hier en daar veel abuifen en erreuren in de an-
notatien der Brieven Porten en Franqueeringen, teegens
de Advis-Brieven geconfronteert, zyn ingefloopen; voor
eerft in het getal der Brieven, ten tweeden in de beree-
kening van de Porten der felve, het welk wel van de bui-
tenlandfche Correspondentie niet anders als in den ont-

G 2

fangst

4 January.

4 January:

fangft en franqueeringe kan nagegaan werden, dog in de binnenlandfche en Steedelijke Correfpondentie, foude fulks accurater kunnen gefchieden, te weeten als uit alle de binnenlandfche Poftboeken. 's jaarlijks korte Staaten wierden getrokken, en teegens de Advis-Brieven van alle Departementen wierden geconfronteert foo wel in expeditie als receptie, foo foude daar uit 's jaarlijks een generaale Staat kunnen geformeert werden, en dus de directie der Pofteryen geruft geftelt, dat daar in nog door omiffien nog door fraudes, eenig nadeel aan 's Lands Finantien konde toegebragt werden: maar dewyl het nagaan der Postboeken en het jaarlijks formeeren van diergelijken Staat een werk van de uitterfte opereusheid en attentie foude zyn, en byna een Perfoon alleen eenige maanden foude occupeeren; foo foude wy om deefe en verdere wigtige reedenen in deese Miffive en neevensgevoegde concept Inftructie vervat, van begrip zyn, dat het tot het uitterte nut van 's Lands Pofteryen foude ftrekken, dat het U Edele Groot Mog mogte behaagen ons te qualificeeren, om in gevolge deefe concept Inftructie, Tractement en Daggelden daar in bepaalt, een bequaam Pertoon tot Commis of Controlleur Generaal der Pofteryen te moogen aanstel

len.

3. Dat door de aanstelling van deefen Commis of Controlleur Generaal en fijne Refidentie in de Stad Amfterdam, in 's Lands Poftcomptoir aldaar ook een groot defect foude gefubleveert werden; want wy hebben reeds ondervonden, dat door accres van werk en door verfterf van eenige der oudste en bequaamfte Hoofd- en Ondercommifen, die egter niet gepenfioneert zyn geweeft, en welke maar voor een gedeelte door ons hebben kunnen gefuppleert werden, dat het getal van Hoofd- en Ondercommifen, in het generaale Plan van directie en maniantie van 's Lands Poftcomptoir te Amfterdam (door U Edele Gr. Mog, in dato 25 January 1757 gearresteert) bepaalt, vooral niet te ruim is genoomen, en felfs by fiekte of fchielijk fterfgeval van een of meerder der felve, het generaal Poitcomptoir te Amfterdam in haare beheering, in een groote engte en verleegentheid is gebragt geworden, gelijk ons dit loopende jaar en heeden door fiekte van een en ander der Hoofd- en Ondercommifen ten klaarfte is gebleeken; en dewyl nu binnen de Stad Amfterdam de meefte correfpondentie is en veele van de Hollandfche Poftcomptoiren van daar haare buitenlandfche Brieven moeten ontfangen, en dus de gefchikite plaats, om een intrinique kennis van de behandeling, forteering, cargeering en maniantie van de Brieven te bekoomen, en daarenbooven om de opereusheid van het werk aldaar de meefte adfiftentie noodig, foo is deefe aan te ftellene Commis of Controlleur Generaal fijn Refidentie in de neevensgevoegde concept Inftructie in de Stad Amfterdam bepaalt, en foude door deese schikking, alles in dit Poftcomptoir ook in order kunnen gehouden werden, want by fiekte of fchielijk fterfgeval van een der Hoofd- of Ondercommifen, foo foude

door

[merged small][ocr errors]

door deefe Commis of Controlleur Generaal de functie van 4 January.
een der Hoofdcommifen ad interim kunnen waargenoomen
worden en dus altoos by verfchikking en verfchuiving dit
defect te remedieeren zyn.

Wy fullen ons hier op niet verder elargeeren maar al-
leenlijk byvoegen, dat, foo wel, als wy van gedagten zyn
dat het nuttig en noodfaakelijk is, dat in alle 's Lands
Comptoiren die van eenige omflag zyn, en daar de on-
koften uit de revenuen konnen gefupporteert werden, twee
Commisen fig behoorden te bevinden, dat wy niet minder
van de uitterste noodfakelijkheid overtuigt zyn, dat 'er in
de beheering en maniantie van 's Lands Poftcomptoiren
een Perfoon wierd geftelt die toegang op alle 's Lands
Poftcomptoiren hebbende, in der felver directie wierd be
quaam en ervaaren gemaakt.

Voor eerft, om reedenen in de neevensgevoegde concept Inftructie ampel gededuceert.

Ten tweeden, dat wy altoos als een defect in de maniantie van 's Lands Posteryen hebben moeten confidereeren, dat 'er in de beheering en executie der Posterysaaken geen Perfoon fpecialijk daar toe geaffecteert wierd gevonden, die toegang op alle 's Lands Poftcomptoiren hebbende, in der felver mamiantie, directie, beheering, diverfiteiten, &c. een generaale kunde door de tyd konde acquireeren, en dus in ftaat geftelt om op die Comptoiren, daar de nood fulks vereischte het fy in loco het fy anderfints, fpoedige ordres te ftellen en tot alle loopende faaken te kunnen geëmployeert werden.

[ocr errors]

Ten derde, om dat het minifteriaale der beheering van 's Lands Pofteryen, maar uit twee Perfoonen beftaat, foo foude by langduurige fiekte, ouderdom of fchielijk sterfgeval, de beheering der Pofteryen in de executie der loopende faaken, fig in een groote verleegentheid kunnen bevinden, en het dierhalven feer dienftig en wenfchelijk was, dat altoos nog een Perfoon tot een waarborg wierd geftelt en bequaam gemaakt om ad interim, by boovengemelde toevallen te konnen fungeeren, op dat de intrinfique kennis van 's Lands Pofteryen, welke in fig felfs feer abftract is, in haare executie niet van een of ten hoogsten twee Perfoonen mogte afhangen..

Wy moeten nog met een woord aanroeren, dat deefe aanftellingen in den eerften opflag wel een befwaar voor de Kas van 's Lands Pofteryen fchynen te zyn, maar wy vermeenen, dat men geruft kan vaftitellen, dat (fonder eenige reflexie op de noodfaakelijkheid van de faak en de Pointen van menagie, beneeden aan te wyfen, te maaken) als alles met oplettendheid en kunde nauwkeurig werd nagegaan, en men volkoome kennis van alle de diversiteiten in de Poftcomptoiren, Routens en Uitweegen van de Republicq konde acquireeren, dat die weinige uitgaave rykelijk weederom foude inkoomen, het welke reeds evidentelijk komt te blyken uit het rendement van 's Lands Pofteryen, het welke door menagie en goede arrangementen 's jaarlijks een merkelijke fomme, fonder belafting van ie

H

mand,

4 January.

mand, meerder beloopt, als defelve in fijn origineele opgaave geftelt zyn op te brengen.

Waar op nog te remarqueeren is, dat ten tyde van Poftmeefteren ook nog door het Poftcomptoir van Haarlem een Commife, genaamt Catharina van de Velden in de Stad Amsterdam is gehouden en betaalt, dewelke met weekelijks falaris en vry Huishuur 's jaarlijks ruim feeven honderd guldens heeft koomen te importeeren, en welke Perfoon door het erigeeren van een generaal Poftcomptoir te Amsterdam, mits het felve van een genoegfaam getal van Bediendens is voorfien, nu en in het vervolg kan gemift worden; wy hebben die Commise om haar langduurige trouwe diensten en hooge jaaren, reeds na haar volkoome genoegen gepenfioneert, en foo dra defelve fal koomen te overlyden, foo foude deefe Commisplaats tot Amfterdam by ons voor gemortificeert gehouden worden; en verders dat door de referve in het Plan van directie en administratie van 's Lands Poftcomptoir te Amfterdam in dato 25 January 1757 by U Edele Groot Mog. gearrefteert, nog was voorbehouden, dat by verfterf van gepenfioneerde of nog fungeerende Commifen en accres van werk, nog een Perfoon na kennisgeeving aan U Edele Groot Mog. door ons op een Tractement van feeven honderd guldens konde aangeftelt werden, nu door deese aanftelling van den Commis Controlleur ook voor gemortifi-ceert konde aangemerkt werden, door dien deefe Commis of Controlleur Generaal zyn verblyf of refidentiel in Amfterdam houdende, altoos en voornamentlijk by noot in 's Lands Poftcomptoir konde adfifteeren en ad interim fungeeren, gelijk hier booven breeder is gefegt en dieshalve door deefe menagien het fupport van deese onkosten met de twee boovengemelde fommen, zynde ruim veertien honderd guldens, en dus voor het grootste gedeelte foude vermindert werden.

Daar meede,

Edele Groot Mogende Heeren, fullen wy God Almagtig bidden U Edele Groot Mogende te willen houden in fijn heilige protectie. Geschreeven in den Hage den 8 De

cember 1759.

[blocks in formation]
« VorigeDoorgaan »