Pagina-afbeeldingen
PDF
ePub

men,

dat fy verklaart hebben de voortgang en voltrekking 12 February." van het voorfz Huwelijk, op den voet en onder de reftrictien daar by in het breede gemeld, te fullen aanfien, fonder fig daar teegen te oppofeeren, welgemelde Heeren hunne Principaalen foo ook de boovengemelde Conclufie fullen aanfien, behoudens dat hier door niet fal moogen worden verstaan eenigfints gederogeert, of eenige de minite atteinte gegeeven te zyn aan haar Hoog Mog. Refolutien van 27 July en 30 November 1748, concerneerende ́het erffelijk maaken van de hooge Charges, by wylen fijne Doorlugtige Hoogheid, hoogloffelijker memorie, bekleet geweeft zynde, welke de voornoemde Heeren hunne Principaalen als onveranderlijke Grondwetten van den Staat, met eenpaarige bewilliging van de gefaamentlijke Bondgenooten gearreteert, pretendeeren te houden onverkort, en in haar geheel.

Woensdag den 13 February 1760.

E Refolutien op gifteren genoomen zyn gerefumeert en na
voorgaande deliberatie gehouden voor gearresteert.

[ocr errors]

13 February.

Refumtie.

Electie van

Ntfangen een Miffive van de Hoofdingelanden van Delfland, gefchreeven in den Hage op heeden, waar by fy, vermits een Hoofdingedoor het overlyden van den Heer Mr. Pieter Graafland, in land van Delffijn leeven Raadsheer in den Hove van Holland, is koomen te land weegens vacceren de plaats, door den felven van weegens den gemelden het Hof van Hove in het felve Collegie bekleed, aan haar Edele Groot Mog., Holland. in gevolge hun oud en gewoon gebruik, voordragen twee Raadsheeren in den gemelden Hove, om een uit defelve tot de bediening van het voorfz Ampt te werden verkooren en van de Commiflie daar toe noodig voorfien.

Waar op gedelibereert zynde, hebben haar Ed. Gr. Mog., als exerceerende de Voogdye over fijne Hoogheid den Heere Prince Erfftadhouder, uit de voorfchreeve genomineerde Perfoonen tot Hoofdingeland van Delstand van weegen den Hove van Holland by deefe geëligeert,

[blocks in formation]

Ten welken einde voor den felven de noodige Commiffie fal worden gedepecheert, mits alvoorens daar op doende den eed van fuyvering op het Formulier vervat in haar Edele Groot Mog. Refolutie van den 24 February 1656.

Nifangen een Mifli ve van schout, Burgermeesteren en Scher- Aanftelling penen der Steede Weefp, gefchreeven aldaar den 9 deefer, van Scheepedaar by aan haar Edele Groot Mog. voordragende de naa- nen Commissamen der Perfoonen, thans de Scheepensbank der felver Steede rien te Weefp. volgens de laatit gedaane electie uitmaakende, met verfoek dat drie uit defelve moogen werden aangeftelt om als Scheepenen Commillariffen van des gemeene Lands Middelen over Weefp en den Refforte van dien voor deefen loopenden jaare te fungee

ren.

Waar op gedelibereert zynde, hebben haar Edele Groot Mog.,

2 D 2

als

[ocr errors]

13 February.

[blocks in formation]

als exerceerende de Voogdye over fijne Hoogheid den Heere Prince Erfftadhouder, uit de opgegeeve Scheepensbank tot Scheepenen Commiffauiffen van des gemeene Lands Middelen te Weefp en het Reffort van dien by deefe aangeftelt,

Dirk vander Horft,

Dr. Christiaan Swaring

en

Fredrik Engelhart.

[ocr errors]

En fal daar van by Miffive kenniffe worden gegeeven aan den voornoemden Schout der Steede Weefp, om de aangeftelde Scheepenen Commiflariffen in die qualiteit behoorlijk te beëedigen en te installeeren.

Ntfangen eene Miffive van de Heeren Staaten Generaal der vereenigde Nederlanden, geschreeven alhier in den Hage den 5 deefer, waar by fy aan haar Edele Groot Mog. toefenden eenige Exemplaaren van de Publicatie by haar ten felven dage gearresteert, daar by tot een extraordinaris middel van belafting tot verval der onkoften van de extraordinaris Equipagien goedgevonden hebben het extraordinaris Veilgeld voor den tyd van een jaar te verdubbelen; met verfoek dat haar Edele Groot Mog. de voorfz Publicatie alomme gelieven te doen publiceeren en affigeeren.

Waar op gedelibereert zynde, is goedgevonden en verstaan, dat de voorfz Publicatie, welke aan het einde deefes is geinfe reert, alomme in deefe Provincie fal worden gepubliceert en geaffigeert, alwaar het felve te gefchieden gebruikelijk is.

DE

PUBLICATI E.

E Staaten Generaal der vereenigde Nederlanden; Allen den geenen die deefen fullen fien of hooren leefen, falut: Doen te weeten; Alfoo Wy tot verval der onkoften van de extraordinaris Equipagien, die tot meerder bevey liging en befcherming der Koopvaardyfcheepen deefer Landen, fouden werden gedaan, noodig gevonden hebben een extraordinaris Middel van belafting uit te vinden.

SOO IS'T, Dat Wy hebben goedgevonden te ftatueeren en te ordonneeren, foo als Wy ftatúeeren en ordonneeren mits deefen, dat het extraordinaris Veylgeld, foo als het felve by de Lyft van 31 July 1725 tot op heeden is in train gebleeven, voor een jaar, gereekent van den Maart deefes jaars 1760, en eindigende met den 1 Maart 1761, fal werden verdubbeld met een per cent op de inkoomende, en een half per cent op de uitgaande Goederen. Dat voorts, aangesien de Vaart en Handel op de Colonien van den Staat in de Weftindiën confiderabele voordeelen uit de extraordinaris Equipagien heeft getrokken, alle Goederen, waar van recognitie aan de Weftindifche Compagnie werd betaald, geduurende de voorfz tyd, fullen werden belast met het dubbelde extraordinaris Veylgeld, en vervolgens booven en behalven de ordinaris recognitie en andere laften, aan de Ontfangers der Præmien of extraordinaris Veylgeld, op de Comptoiren der Collegien ter Ad

12miraliteit fullen moeten betaalen een per cent van de inkoo- 13 February mende en een half per cent van de uitgaande Goederen.

[ocr errors]

Dat meede de Scheepen van deefe Landen, dewelke elders gelaaden zynde, in de Havens van deefen Staat koomen in te vallen, om van de veyligheid van het Convoy te jouïffeeren; foo wel als die geene, dewelke het Land voorby vaarende, fig egter onder het felve Convoy begeeven, en dus van deffelfs protectie profiteeren, insgelijks in de voorfz extraordinaris belaftinge op een egalen voet fullen draagen, en defelve betaalen aan het Collegie ter Admiraliteit, waar onder fy t'huis hooren; werdende de refpective Collegien ter Admiraliteit gelaft, om ieder in den haaren foodanige ordres dienaangaande te ftellen, als fy tot 19b Is de executie van dien fullen vinden noodig te zyn. egsli

[ocr errors]
[ocr errors][ocr errors][merged small][ocr errors][ocr errors]

..

3

En hebben Wy wyders vaftgefteld, foo als Wy vaftstellen mits deefen, dat, om dit alles met behoorlijke ordre Ee effect te doen fortecren, dit dubbelde extraordinaris Veylgeld op defelve wyfe, en volgens defelve Ordres en Reglementen, fal werden geheeven en betaald, als het enkelde extraordinaris Veylgeld, het welk in train is, werd geheeyen en betaald: en dat derhalven de penningen daar van provenieerende, fullen werden ontfangen by de ordinaris Ontfangers der Præmien, of extraordinaris Veylgeld, en vervolgens geincaffeert by den Ontfanger Generaal van het Fonds van het verhoogde Laft- en Veylgeld, fonder nogtans dat desweegens eenige onkoften fullen werden ge leeden, als die voor het ontfangen en incaffeeren van het in train zynde extraordinaris Veylgeld aan de refpective Ontfangers en Ontfanger Generaal geleeden werden: en fal de Commercie, voor foo verre defelve altoos aan de betaaling van dit Middel is onderheevig geweeft, met geen meerdere Expeditie Gelden of Leges desweegens ook mogen werden befwaart; en voor foo veel de Goederen betreft, welke tot hier toe alleen aan de Weftindifche Compagnie hebben betaald, fal den ontfang van dit nieuwe Veylgeld, met opfigt tot de inkoomende Goederen, op de Loscedullen van de Weftindifche Compagnie moeten werden aangeteekent, (gelijk fulks op de ordinaris Pasporten word gedaan) en daar voor niet meer moogen werden ontfangen als twee ftuivers eens; en met bepaaling tot de uitgaande Goederen, waar voor altoos Pafporten by de Collegien ter Admiraliteit moeten werden geligt, foo fal den ontfang deefer belafting als ordinaris, op de Pafporten moeten werden genoteert, fonder dat daar voor ietswes fal moogen werden genooten of betaald.

En op dat niemand hier van ignorantie koome te pretendeeren, ontbieden en verfoeken Wy de Heeren Staaten, Gecommitteerde Raaden en Gedeputeerde Staaten van de refpective Provincien, en allen anderen Jufticieren en Officieren, dat fy deefe Onfe Ordonnantie van ftonden aan alomme doen publiceeren en affigeeren, ter Plaatse daar men gewoon is foodanige publicatie en affixie te doen: laften en beveelen voorts de Raaden ter Admiraliteit, de Advocaten Fiscaal, Commifen Generaal van de Convoyen

13 February.

Refolutie op

E

en Licenten, Ontfangers, Convoymeefters, Contrerolleurs, Cherchers, mitsgaders den Ontfanger Generaal, en de particuliere Ontfangers van deefe Middelen, (ieder foo veel hem aangaat) fig na den inhoude deefes precifelijk te reguleeren.

Aldus gedaan en gearresteert_ter Vergaderinge van de hooggemelde Heeren Staaten Generaal. In 's Gravenhage den 5 February 1760. Was geparapheert, Heyden Hompefch,vt. Onder ftond, Ter ordonnantie van defelve, Geteekent, H. Fagel. Zynde op het fpatium gedrukt het Cachet van haar Hoog Mogende op een witten Ouwel overdekt met een papiere Ruyte.

[ocr errors]

twee Miives De Raadpenfionaris heeft ter Vergadering gerapporteert de

van den En

teville omtrent de faak van Schipper Roelof Doede Klver noopens gepleegde violentie tegens den felve.

confideratien en het advis van de Heeren van de Ridderschap en verdere haar Ed. Groot Mog. Gecommitteerden voyé van Mar- tot de faaken van de Commercie en Navigatie, hebbende, in gevolge en tot voldoening van haar Edele Groot Mog. Refolutie commifforiaal van den 30 November des voorleeden jaars, met eenige van de Hollandfche Raaden en Ministers van de Collegien ter Admiraliteit in deefe Provincie refideerende, geëxamineert een Miffive van den Heer van Marteville, haar Hoog Mog. extraor dinaris Envoyé aan het Hof van Sweeden, gefchreeven te Stokholm den 2 der gemelde maand November, en den 19 dito ter Generaliteit ingekoomen, houdende advertentie, en fendende daar neevens een schriftelijk Antwoord van den Secretaris van Staat Hermanfon, raakende de faak van Schipper Roelof Doede Klyver, hebbende het gemelde Antwoord tot Bylaag de Verklaaring van den Capitein Lt. Schaugardt, noopens de door de Equipage van fijne Brigantyn tegens gemelde Schipper gepleegde violentie, mitsgaders het daar over gedaane rapport van de Admiraliteit te Carls crona aan fijne Majefteit; zynde wyders neevens de voorfchreeve Miflive gevoegt een Brief van gemelde Schaugardt aan voornoemden Heer van Marteville, welke laatftgemelde Heer haar Hoog Mog. bevcelen raakende het voorfz fubject foude afwagten tot het doen der verdere noodige demarches by het Ministerie.

En nog, in gevolge haar Edele Groot Mog. Refolutie commis foriaal van den 5 deefer, een Miffive van den felven Heer van Marteville, gefchreeven te Stokholm den 15 der voorleede maand, en den 4 deefer ter Generaliteit ingekoomen, houdende, dat door de geschreeven Notulen uit de Griffie van haar Hoog Mog. onlangs vernoomen had, dat de Heeren Gedeputeerden deefer Provincie zyn rapport aangaande Schipper Roelof Doede Klyver ad referendum genoomen hadden, en dat hem dien aangaande niets naders geworden was; geevende derhalven aan haar Hoog Mog. in bedenken, of het niet dienftig foude weelen, dat hy hoe eer hoe liever met haar Hoog Mog. ordres daar omtrent mogt worden vereert, om de verdere demarches by het Minifterie aldaar te doen, het zy dat den Staat met de geoffereerde fatisfactie genoegen geliefde te neemen, of ook dat hy gelaft wierde op der felver voltrekking te blyven infteeren, als hebbende niet op fig kunnen nog willen neemen een of andere interceffie fonder pofitive ordres van haar Hoog Mog. in faveur van de fchuldige Onderofficieren te doen.

Waar

Waar op gedelibereert zynde, is goedgevonden en verftaan, 13 February. -dat de faak van weegens deefe Provincie ter Generaliteit daar Isheenen fal worden gedirigeert, dat aan den Heer van Marteville, haar Hoog Mog. extraordinaris Envoyé aan het Hof van Sweeden, mooge worden gerescribeert, dat haar Hoog Mog. met de geoffereerde fatisfactie in de faake van Schipper Roelof Doede Klyver genoegen neemen, en moogen lyden, dat hy Heer extraordinaris Envoyé, wanneer voornoemden Schipper ten fijnen genoege geindemnifeert fal zyn van de fchaade hem door een Onnderofficier van den Capt. Lt. Schaugardt toegebragt, en voornoende Capt. Lt. Schaugardt volkoomentlijk fal hebben afgefien van alle pretenfie tegens voornoemde Schipper Roelof Doeden Klyver, wecgens gedaane fchooten om den felven te doen bydraayen, voor den gemelden Onderofficier intercedeere, ten einde de faake van den gemelden Onderofficier buiten vervolg mooge werden gelaaten, of dat aan den felven, foo hy reeds gecondemneert mogte weefen, gratie gedaan en remiflie van ftraffe verleent mooge worden: maar dat hy extraordinaris Envoyé teffens wel fal doen, om, daar hy het van vrugt fal oordeelen te weefen, de noodige reprefentatien te doen, op dat in de ordres van het Ryk van Sweeden foodanige alteratie gemaakt mooge werden, dat daar door aan geen Officier geleegentheid worde gegeeven, om op fundament van dien, van de Schippers van Scheepen vaarende met Zeebrieven van haar Hoog Mog., tot twee en twintig ducaaten of meer te kunnen eiffchen voor gedaane fchooten om defelve te doen bydraayen.

DE

E Raadpenfionaris heeft ter Vergadering gerapporteert de Refolutie op confideratien en het advis van de Heeren van de Ridder- de Miffives van fchap en verdere haar Ed. Groot Mog. Gecommitteerden den Envoyé tot de faaken van de Commercie en Navigatie, hebbende, in ge- Hop en vervolge en tot voldoening van haar Edele Groot Mog. Refolutie dere Minifters commifforiaal van den 4 January deefes jaars, met eenige van de in Engeland Hollandfche Raaden en Ministers van de Collegien ter Admi- omtrent de faak raliteit in deefe Provincie refideerende, geëxamineert een Miffive van het aldaar van de Heeren Boreel en vande Poll, twee van haar Hoog Mog. opgebragte Minifters aan het Hof van Groot-Brittannien, gefchreeven te Lon- Schip de Fufdon den 14 December des voorleeden jaars, en den 27 dito ter frou Maria, Generaliteit ingekoomen, fendende daar neevens de definitive Sen- en provisioneele tentie, waar by was afgedaan de faak van het Schip de Johanna voorsiening omArnoldina, Capitein Edward Churchil, koomende van St. Eufta- trent de klagtius en gedeftineert na Middelburg, zynde het gemelde Schip met ten tegens den deffelfs Laading vrygegeeven.

Commandeur

Als meede een Miflive van den Heer Hop, haar Hoog Mog. de Wint van extraordinaris Envoyé aan het vooriz Hof, gefchreeven en inge- St. Eustatius. koomen als booven, en ten voorfz einde tendeerende : Voorts nog een Miflive van den laatftgemelden Heer, gefchreeven te London den 21 December 1759, en op den 27 dito ter GeneraHiteit ingekoomen, houdende onder anderen, dat daags te vooren voor 's Konings Raad der Appellen was bepleit de faak van het Hollands Schip de Snip, Capitein C. Scholtz, te Amfterdam t'huis hoorende, koomende van St. Domingo, en dat na een pleydoye van drie uuren het Schip en Laading voor goede prys was verklaart, dog dat hy Heer Hop het Decreet daar van niet gefien

2 E 2

had.

« VorigeDoorgaan »